Почти цяла Европа забрани пътуването до и от Великобритания

В повечето страни ограниченията са за период от 24 ч до седмица, а в България – до 31 януари

Почти цяла Европа забрани пътуването до и от Великобритания

Снимка: БТА

Повечето страни от Европейския съюз, включително Франция и Германия, наложиха забрана за пътуване от Обединеното кралство поради опасения относно новия, по-инфекциозен щам на коронавируса.

Нов щам на COVID-19

Най-малко 15 страни обявиха ограничения в неделя, докато политиците и учените обмислят как да реагират на възникващия вид на коронавирус, който се разпространява бързо в Южна Англия.

България направи това със заповед на здравния министър късно снощи, а подобни действия предприеха и редица други европейски страни. Според BBC обаче в повечето страни ограниченията са краткосрочни, докато забраната от българските власти е с най-дълъг срок – до 31 януари.

Франция прекрати всички връзки за пътуване, включително с товарни камиони, с Обединеното кралство за 48 часа от полунощ в неделя. Заради излизането на Великобритания от ЕС в последните дни хиляди камиони се придвижваха между страните всеки ден. Френското правителство заяви, че спира пътуването, за да спечели време за постигане на общ подход на ЕС и да подготви „сигурно“ рестартиране на полетите на 22 декември.

Холандската забрана бе първата, която бе наложена, в сила от 6 ч сутринта в неделя и може да остане в сила до 1 януари, заяви правителството. По-късно Холандия заяви, че ще забрани и пътуванията с фериботи от Великобритания, като заяви, че това се отнася и за пътници с холандска националност.

В Ирландия, която има значителен пътнически трафик с Великобритания по това време на годината, правителството обяви, че полетите, пристигащи от Обединеното кралство, ще бъдат забранени за поне 48 ч поне от полунощ.

Той също така заяви, че „в интерес на общественото здраве, хората във Великобритания, независимо от националността, не трябва да пътуват до Ирландия, по въздух или по море“. Фериботните прелези за товарни превози ще продължат.

В Германия в заповед на министерството на транспорта се казва, че самолетите от Великобритания няма да имат право да кацат след полунощ в неделя, въпреки че товарите ще бъдат изключение.

Белгия и Люксембург заявиха, че спират полетите и влаковете от Великобритания от полунощ в неделя за поне 24 часа като „предпазна мярка“. Белгийският премиер предупреди, че забраната може да бъде удължена. Италия блокира всички полети от Великобритания до 6 януари. Турция и Швейцария също временно забраниха всички полети от Великобритания.

Извън ЕС

Канада е спряла влизането на всички пътнически полети от Великобритания за 72 часа, считано от полунощ в понеделник. Пътниците, пристигнали в Канада от Обединеното кралство в неделя, ще бъдат „обект на вторичен преглед и засилени мерки, включително засилен контрол на плановете за карантина“, се казва в съобщението.

Други страни, които обявяват ограничения за пътувания във Великобритания, включват Израел, Иран, Хърватия, Аржентина, Чили, Мароко и Кувейт.

Междувременно Саудитска Арабия спря всички международни полети за една седмица, тъй като новият щам на COVID-19 вече се регистрира и в други страни.

Коментари: 0