Конгресът прие втория най-голям пакет от стимули в историята на САЩ

Държавата ще предостави по 600 долара директни плащания на гражданите

Конгресът прие втория най-голям пакет от стимули в историята на САЩ

Снимка: БТА

1124 ~ 1 мин. четене

Американските конгресмени постигнаха дългоочакваното съгласие по пакета от мерки за стимулиране на икономиката на страната, пострадала от коронакризата, предава Reuters.

Лидерите на Сената и Камарата на представителите стигнаха до окончателно споразумение, което ще бъде още един важен пакет от спасителни мерки за американския народ в размер на близо 900 млрд. долара“, обяви късно снощи лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Това ще бъде вторият по обем на средствата пакет от икономически стимули в американската история след предишния от 2.3 трлн. долара, гласуван през март. Той бе договорен в момент, когато пандемията отново набира скорост, заразявайки над 214 хил. души в страната всеки ден. Повече от 317 хил. американци вече са починали.

Благодарение на пакета държавата ще предостави по 600 долара директни плащания на гражданите и ще увеличи плащанията за безработица с 300 долара на седмица. Около 300 млрд. от средствата са предназначени за подкрепа за малкия бизнес.

Пакетът подпомага косвено държавните и местните власти, като осигурява милиарди за училища, тестове и ваксини за коронавирус, хранителна помощ и други разходи. Пакетът предлага и данъчен кредит в подкрепа на работодатели, предлагащи платен отпуск по болест.

Очаква се в понеделник Сенатът и Конгресът официално да гласуват за финансирането.

Подкрепи Economic.bg