Паундът поевтиня с близо 2% след изолацията на Обединеното кралство

Петролът изтри над 3% от стойността си

Паундът поевтиня с близо 2% след изолацията на Обединеното кралство

Снимка: БТА

1748 ~ 1 мин. четене

Паундът поевтиня с близо 2% в понеделник сутрин, след като Великобритания и Европейския съюз удължиха отново крайния срок за преговорите по Brexit, а ситуацията с коронавируса на Острова значително се влоши.

Паундът бе напът да постигне най-големия си спад от три месеца насам спрямо долара, след като Великобритания наложи строги нови ограничения, за да спре бързо разпространяващия се нов коронавирусен щам. Разговорите между Обединеното кралство и ЕС за сделка по Brexit ще бъдат възобновени в понеделник с малко признаци, че страните са готови на компромис.

Така към 10:15 ч българско време паундът поевтиня с 1.71% спрямо долара и 1 паунд се търгуваше за 1.3285 долара.

Новините за блокадата на Великобритания и безизходицата при Brexit държат пазара нервен“, каза Родриго Катрил, старши валутен стратег на Националната австралийска банка в Сидни.

Ситуацията удари и петрола, който поевтиня с над 3%, тъй като тревогите, че търсенето на гориво отново ще се срине, бяха подхранени от новия локдаун в Европа.

Към 10:15 ч европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 3.29% до 50.56 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) – с 3.19% до 47.68 долара за барел. Загубите за „черното злато“ бяха ограничени благодарение на новината, че Конгресът е постигнал споразумение за новия голям пакет стимули за американската икономика. Очакванията са през седмицата Брент да поевтинее до под 50 долара за барел, а WTI – до под 45 долара.

Подкрепи Economic.bg