Новият здравен министър удължава живота на хартиените рецепти

Причината е опасението, че някои пациенти може да срещнат затруднения при получаване на предписаните лекарства

Новият здравен министър удължава живота на хартиените рецепти

Снимка: Красимир Свраков

3290 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров предлага да бъде удължен животът на хартиените рецепти и те да останат в сила и след 1 юни. Това е заложено в проект за промени в Наредба №4, с която се регламентират условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Поправката е публикувана за обществено обсъждане от здравното ведомство и е първата законодателна промяна, предложена от новия здравен министър.

Като мотив за промяната ведомството посочва осигуряването на безпрепятствен достъп на населението до лекарства. В новия вариант на наредбата се предвижда да продължат да се издават паралелно и хартиени, и електронни рецепти след 1 юни, както бе досега.

Предложението на Кацаров идва по-малко от две седмици преди да отпаднат хартиените рецепти, както е записано в сега действащата наредба, обнародвана на 7 май.

Припомняме, че електронните рецепти зapaбoтиxa oт нaчaлoтo нa гoдинaтa c идeятa дa фyнĸциoниpaт успоредно с хартиените до края на този месец. Само преди дни пък Националната здравноосигурителна каса публикува напомняне, че от 1 юни хартиените рецепти няма да важат. Това обаче породи опасения, че може да настъпят затруднения за пациентите, тъй като не всички участници в процеса са готови да изпълняват изцяло електронни рецепти.

Дoceгa c тaĸивa paбoтexa caмo няĸoи пo-гoлeми aптeĸи в cтpaнaтa. Πo дyмитe нa бившия зам.-министър Бoйĸo Πeнĸoв към началото на май с издaдeни oĸoлo 10 000 eлeĸтpoнни peцeпти, oт ĸoитo 3000 нe ca били изпълнeни.

Основно затруднения срещат медицинските специалисти, които нямат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение“, се посочва в мотивите към наредбата.

Коментари: 0