Новите 50 евро вече са в обращение

На тях присъства и кирилицата

Новите 50 евро вече са в обращение

Снимка: ЕЦБ

Новата банкнота от 50 € – четвъртата от серия „Европа“ – влиза в обращение днес, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).

Тя бележи нова стъпка в още по-добрата защита на евробанкнотите срещу фалшифициране – защитните ѝ елементи включват прозорче с портрет в горната част на холограмата, което при поглеждане на банкнотата срещу светлина става прозрачно. В прозорчето се появява портрет на Европа – героиня от гръцката митология, който се вижда от двете страни на банкнотата. Същият портрет се вижда и във водния знак. 

Друг защитен елемент е смарагдовозеленото число, върху което се вижда ефект на движещата се нагоре-надолу светлина, когато банкнотата се наклони. На банкнотата има също и релефен печат за хората с увредено зрение.

„Дори в днешната цифрова епоха парите в брой запазват ключово значение в нашата икономика“ – заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги. „Извършено по поръчка на ЕЦБ проучване на използването на пари в брой, което предстои да бъде публикувано, показва, че над три четвърти от всички плащания в търговски обекти в еврозоната се извършват в брой. По стойност на транзакциите – малко повече от половината.“

50€ е най-широко използваната купюра сред евробанкнотите. При над 9 млрд. от тази банкнота в обращение, тя има дял от 46% от всички евробанкноти. 

Банкнотите от 50€ от първата серия ще останат законно платежно средство, ще продължат да се използват успоредно с новите банкноти и постепенно ще бъдат изтегляни от обращение.

Новите банкноти от 100 € и 200 € ще бъдат емитирани в началото на 2019 г., допълват от ЕЦБ.

Коментари: 0