Новите автобуси в София ще са с wi-fi и камери

Те ще бъдат доставени през септември

Новите автобуси в София ще са с wi-fi и камери

Снимка: Стоян Йотов

Новите автобуси в София ще имат безплатен безжичен интернет, видеонаблюдение в пътническия салон, климатик, рампа за детски колички и хора с увреждания са част от екстрите. Те ще са общо 110. Първият вече е произведен, а возилата ще бъдат доставени през септември, съобщи шефът на "Столичен автотранспорт" Слав Монов, цитиран от "24 часа".

Очаква се до края на септември всички нови автобуси да бъдат пуснати в движение. Те ще сменят най-старите, които са произведени през 1978 г., 1988 г. и 1998 г. Част от линиите, които ще се обслужват с новите автобуси са: 60, 64, 77 и 309.

"Новите автобуси са последна дума на техниката и разполагат с всички екстри. Произвеждат се от най-големия производител на автобуси в света, отговарят на най-високия европейски стандарт за екологичност и са с английски двигатели. Те са дизелови, с по-нисък разход на гориво, по-сигурни и комфортни за пътниците. Постигнахме една от най-ниските цени - 33 млн. лв. и затова успяхме да спестим средства за още 30 нови автобуса", обясни Монов.

Според програмата за обновяване на превозните средства след 3 г. най-старите автобуси в столичния градски транспорт ще са произведени през 2007 г. Планира се поетапното закупуване на още 190 автобуса. Старите возила ще бъдат обявени за продажба или бракувани.

В момента в над 100 автобуса на градския транспорт има безплатен интернет.

Коментари: 0