Новите цели на ЕС: Отбранителен съюз и технологично лидерство

Фон дер Лайен се похвали с успешно справяне с пандемията и последвалата икономическа криза

Новите цели на ЕС: Отбранителен съюз и технологично лидерство

Снимка: БТА

508 ~ 6 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Европа е успяла да се справи с най-голяма световна здравна криза, както и с последвалата я най-дълбока световна икономическа криза. Коронакризата обаче все още не е отминала, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен по време на традиционната си годишна реч за състоянието на Съюза. Пред парламента тя очерта и целите, които ЕК залага за следващата година.

Фон дер Лайен акцентира върху здравните мерки, подпомагането на бедните страни в процеса на ваксинация, предоставяме на хуманитарна помощ на Афганистан, борба с климатичните промени, осигуряване на дълготрайно производство на полупроводници, технологично и военно лидерство, както и мерки за подобряване на върховенството на закона в страните членки.

Темповете на ваксинация и справяне с пандемията

В своята реч председателят на ЕК още веднъж посочи, че над 70% от възрастното население на ЕС е напълно ваксинирано. Фон дер Лайен акцентира че се наблюдават „тревожни различия“ в дела на ваксините в Съюза. И въпреки че не се задълбочи в повече детайли, данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията сочат, че България е страната, която най-много изостава в темповете на ваксинация на населението си. Напълно ваксинирани са 23% от българите, а с поставена първа доза са 21.4%. За сравнение 93% от французите са напълно ваксинирани, а с поставена първа доза са малко под 80%.

Нека направим всичко по силите ни, за да гарантираме, че тази ситуация няма да се превърне в пандемия на неваксинираните“, коментира Фон дер Лайен.

За да повиши готовността си за реакция при пандемията Комисията предлага създаването и функционирането на Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA). Новата мисия за готовност и устойчивост на системите за здравеопазване в целия ЕС ще бъде подпомогната с 50 млн. евро по линия на Team Europe до 2027 г.

За да подпомогне ваксинация в световен мащаб Комисията ще дари 200 млн. дози ваксини до средата на следващата година на бедни страни в Африка.

Възстановяването на икономиката

Председателят на ЕК заяви, че 19 държави тази година ще възвърнат състоянието си отпреди пандемията. Останалите се очаква да се възстановят догодина. През последното тримесечие растежът в еврозоната надмина този в САЩ и Китай, посочи Фон дер Лайен. Комисията си поставя за цел да инвестира в краткосрочното и дългосрочно възстановяване, включително в 5G и оптични влакна.

Разходите за цифрови технологии по линия на NextGenerationEU ще надхвърлят целта от 20%, която си поставихме.

Фон дер Лайен обвърза цифровизацията с подсигуряването на чипове. Комисията ще предложи нов европейски законодателен акт за така нужните полупроводници. Целта е да се гарантира сигурността на доставките и създаването на нови пазари за авангардни европейски технологии, подчерта Фон дер Лайен.

Социална сфера и равнопоставеност

Нова европейска стратегия за грижите – приоритет, очертан покрай нуждата от адекватно лечение на болните от коронавирус. Според Фон дер Лайен социалната справедливост обаче не е само въпрос на време, но и на справедливо данъчно облагане. Комисията ще продължи да се бори с избягването на данъци и данъчните измами.

Ще предложим законопроект срещу скритите зад фиктивни дружества печалби. Ще направим всичко възможно, за да изпълнението на историческото световно споразумение за минималната ставка на корпоративния данък.“

2022 г. ще е годината на европейската младеж

В своята реч пред парламента Фон дер Лайен подчерта, че усилията на страните-членки трябва да са насочени към следващото поколение, което трябва да изгради бъдещето си. За да насърчи тези, които не участват в никаква форма на образование или обучение, ЕК предлага нова образователна програма – ALMA. Програмата ще предостави на младите хора възможност за временен трудов стаж в друга държава членка.

Друга социална цел, която ще преследва ЕК през следващата година е, борбата с принудителния труд. ЕК ще предложи забрана за продукти, произведени чрез принудителен труд, на европейския пазар.

Борбата с изменението на климата

ЕС трябва да се справи с климатичната криза. Последици от нея са наводненията в Белгия и Германия, както и горските пожари в Гърция и Франция. Председателят на ЕК припомни, че целта на ЕС е намаляване на вредните емисии с най малко 55% до 2030 г. За да може екологичният преход да е справедлив за всички, ЕК предлага нов Социален фонд за климата за справяне с енергийната бедност, от която страдат вече 34 млн. европейци.

С гордост обявявам днес, че ЕС ще удвои външното си финансиране за биологичното разнообразие, по-специално за най-уязвимите държави.“

За да бъде ускорено темпото за справяне с покачването на световната температура, ЕК ще инвестира допълнителни 4 млрд. евро за финансиране на борбата с изменението на климата до 2027 г. Фон дер Лайен заяви, че очаква САЩ и партньорите на ЕС да направят същото.

Събитията в Афганистан

Фон дер Лайен заяви, че ЕС поддържа и подкрепя афганистанския народ. Усилията на държавите членки ще са насочени към жените съдии, които се крият от мъжете, които са изпратили в затвор. Хуманитарната помощ за страната ще бъде увеличена със 100 млн. евро, за да се избегне рискът от масов глад и хуманитарна катастрофа. През следващите седмици ЕК ще представи пакет от помощи за Афганистан.

Сигурност, отбрана и кибертехнологии

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС е изправен пред нови заплахи – от хибридни или кибератаки до засилващата се надпревара във въоръжаването в космоса. За да се причинят масови щети, вече е достатъчен смартфон с интернет връзка. ЕС трябва да е гарант на сигурността.

Това, от което наистина се нуждаем обаче, е Европейски съюз за отбрана. През последните седмици бяха проведени множество дискусии за експедиционни сили. За това от какъв вид и от колко такива се нуждаем — бойни групи или сили на ЕС за първоначална намеса“, коментира председателят на ЕК.

Тя заяви, че страните-членки трябва да подобрят сътрудничеството в областта на разузнаването и обмена на информация.

„Тук не става въпрос само за обмен на оперативни сведения. Говорим за обединяване на знанията на всички служби и от всички източници. От космически спътници до полицейски инструктори, от открити източници на информация до агенции за развитие.“

ЕС може да помисли за създаване на свой собствен Съвместен център за ситуационна осведоменост, който може да служи за спояване на цялата разпръсната информация. Вече се инвестира в общи европейски платформи – от бойни изтребители до дронове, за да бъде подобрена оперативната съвместимост.

Фон дер Лайен очерта амбициозна цел – не просто справяне с киберзаплахите, а ЕС да се превърне в лидер в областта на киберсигурността.

Ето защо се нуждаем от европейска политика за киберотбрана, включително от законодателство за общите стандарти в рамките на нов европейски законодателен акт за киберустойчивост.“

Обединена Европа е по-силна

Партньорите на ЕС са от изключително значение за справяне с всякакъв вид заплахи. Председателят на ЕК подчерта, че САЩ и ЕС винаги ще бъдат по-силни заедно. Фон дер Лайен планира посещение  до края на месеца в Западните Балкани, за да изпрати силен сигнал за ангажимента към процеса на присъединяване.

„Ето защо увеличаваме подкрепата си чрез нашия нов инвестиционен и икономически план на стойност близо една трета от БВП на региона. Защото инвестицията в бъдещето на Западните Балкани е инвестиция в бъдещето на ЕС.“

Нова стратегия за свързаност

ЕК ще представи нова стратегия за свързаност, наречена Global Gateway (Световен портал). Целта е изграждане на партньорства с държави по цял свят.

„Ние желаем да инвестираме в качествена инфраструктура, свързваща стоки, хора и услуги по целия свят. Ще инвестираме заедно с Африка, за да създадем пазар за чист водород, който свързва двата бряга на Средиземно море. За да осъществим Global Gateway, се нуждаем се от подхода „Екип Европа“. Ще свържем институциите и инвестициите, банките и бизнес общността.  “

Върховенството на закона

ЕК ще продължава да бди решенията на Европейския съд да бъдат спазвани. От следващата година докладите относно върховенството на закона ще включват в допълнение и конкретни препоръки към държавите членки. Припомняме, че в докладите за България ЕК акцентира върху невъзможността на страната ни да се справи с корупцията.

До края на година ЕК ще представи предложение за нормативен акт за борба с насилието срещу жените. Става дума за ефективно наказателно преследване, за превенция и защита както онлайн, така и офлайн. Следващата година ЕК ще представи законодателен акт за свободата на медиите. Фон дер Лайен акцентира, че информацията е публично благо, а журналистите трябва да имат достъп до информация. Заради това Комисията ще представи препоръка за подобряване на защитата на журналистите.

„Защото, когато защитаваме свободата на нашите медии, ние защитаваме и нашата демокрация.“

Подкрепи Economic.bg