Новите рецепти трябва да спестят на пациентите ненужни разходки

На такъв резултат се надява новият здравен министър Костадин Ангелов, който коментира предстоящото въвеждане на иновативна е-услуга

Новите рецепти трябва да спестят на пациентите ненужни разходки

Снимка: Screenshot

Основната цел на електронната рецепта е най-вече да спестим всички онези разхождания на пациентите от една точка до друга – от специалиста с протокола до здравната каса, след това до общопрактикуващия лекар, който да издаде рецептата, а след това до аптеката за получаване на медикаментите. Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг днес, след като по-рано от ресорното ведомство съобщиха, че дългоочакваната е-рецепта трябва да е готова до края на годината.

Разкарването за пациентите се очаква да остане в миналото и по отношение на издаването на електронно направление за настаняване в болница, стана ясно още от думите на Костадин Ангелов.

Двата компонента – е-рецептата и е-направлението – са част от електронното досие за всеки пациент в лечебно заведение. То ще бъде възможно след интеграция на всички болнични системи в страната.

В момента се водят разговори с организациите на различните гилдии (лекари, зъболекари, фармацевти), с които се коментират функционалностите на програмата. Системата за е-рецепти се очаква да бъде готова до средата на декември и официално стартирана през януари 2021 г. Според здравния министър има нужда от поне 3-6 месеца тестов период, в който да се усетят всички онези „скърцащи елементи“.

По думите му използваният в момента софтуер ще позволява работа с новата система, като чисто технически това стане възможно със „скачване на интерфейсите“ им.

От „Информационно обслужване“ АД ни увериха, че няма да се налага допълнителен финансов ресурс от участниците в системата, като лекари и специалисти, за допълнителен софтуер“, коментира Ангелов.

Няколко неизвестни

Все още не ясно как ще става идентификацията на пациентите, като в момента се обсъждат няколко варианта. Единият е това да става чрез две имена и ЕГН, а другият – чрез QR код.

Много е важно да анализираме възрастовата структура на населението, което посещава лекар и съответно възможността за боравене с QR код на всички хора, за да не направим така, че да затрудним някой от ползвателите на здравни услуги“, отбеляза министърът.

На въпрос ще може ли и как човек да купи лекарства за друг, който например няма възможност сам да иде до аптеката, Ангелов обясни, че „би следвало да може“. Той призна, че по тази линия все още има проблем, свързан с гарантирането на сигурността на личните данни, който тепърва трябва да се решава.

„Може би ще трябва да има документ от ползвателя на партидата, който да упълномощи друго лице да го върши“, предположи Костадин Ангелов.

Следващата седмица предстоят срещи с Български зъболекарски съюз и Български лекарски съюз, на които ще се представят етапите от функционалностите на програмата. След това предстои широко обществено обсъждане. „Когато сме готови с окончателния вариант, ще го представим пред всички“, допълни министърът.

Коментари: 0