Новият мега-град на Саудитска Арабия – с изкуствени дъжд и луна и остров с динозаври

Все още обаче не е ясно как ще се финансира проектът за 500 млрд. долара

Новият мега-град на Саудитска Арабия – с изкуствени дъжд и луна и остров с динозаври

Снимка: Pixabay

10697 ~ 2 мин. четене

Появиха се нови подробности за необичайно амбициозния план на Саудитска Арабия да построи мега-град на стойност $500 млрд. насред пустинята, официално известен като проект Neom.

Според информация на Wall Street Journal са изготвени планове за града, който Саудитска Арабия иска да бъде с размерите на Масачузетс, с различни футуристични, а в някои случаи и напълно странни технологии и съоръжения.

Вестникът цитира доклади, създадени от три от най-големите световни консултантски фирми - McKinsey & Co, Boston Consulting и Oliver Wyman - всички от които са били наети за планиране на създаването на визията за града на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Градът ще бъде известен като Neom, съчетание от гръцката дума neos, което означава "нов", и mustaqbal, арабската дума за "бъдеще".

Сред идеите, представени в докладите на консултантите, има изкуствени облаци, които да създават дъжд в пустинята, роботизирани камериерки, които да вършат домакинска работа, и бляскав плаж с тъмен пясък.

Предложенията, споменати в докладите на консултантите, включват още:

Летящи таксита;

Гигантска изкуствена луна, която ще се „светва” всяка вечер;

Съвременна система за сигурност и наблюдение, която ще използва безпилотни летателни апарати, охранителни камери и технология за разпознаване на лица, за да следи постоянно всеки гражданин;

Технология за „посяване на облаци“, която прави изкуствени облаци и произвежда по-високи валежи от естествено възможните в пустинята в Саудитска Арабия;

Уроци, преподавани от учители-холограми - Neom ще има "най-добрата образователна система на планетата", се казва в докладите на консултантите;

Остров „Джурасик парк”, пълен с роботизирани динозаври, които да забавляват жителите и посетителите;

Сцена за хранене, включваща "най-високия процент ресторанти с жител в сравнение с всеки друг град в света”.

Neom е централният елемент в плана Визия 2030 на принц бин Салман за модернизиране и разнообразяване на саудитската икономика, намалявайки зависимостта на кралството от изкопаеми горива.

Саудитска Арабия е вторият най-голям производител на петрол в света, който съвсем с малко изостава от САЩ по отношение на производствения капацитет.

В резултат на това икономическият му просперитет е тясно свързан с глобалните цени на петрола, които са нестабилни.

Принц  Салман обяви за първи път проекта през октомври 2017 г. на конференцията за бъдещата инвестиционна инициатива в Рияд, като каза, че Neom ще бъде „място за мечтателите за света“.

"Neom е всичко за неща, които са ориентирани към бъдещето и визионерството", заяви изпълнителният директор на Neom Надми ал Насър в изявление пред Wall Street Journal.

Но докато саудитското правителство казва, че градът ще привлече "най-големите световни умове и най-добрите таланти", бяха повдигнати опасения за това как проектът ще бъде финансиран.

Според информация на изданието, бивши служители на Neom и хора, запознати с проекта "не знаят колко от плана ще стане реалност поради потенциални проблеми с финансирането и технологични ограничения".

Първоначалните етапи на планирането и развитието на града са финансирани с пари, привлечени от чужбина, пише вестникът, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Подкрепи Economic.bg