Новият саудитски крал раздаде милиарди на поданиците си

\"Бонуси\" по случай възкачването на трона получиха всички държавни служители, ученици, студенти и пенсионери

Новият саудитски крал раздаде милиарди на поданиците си
304 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Новият крал на Саудитска Арабия Салман Абдулазиз Ал Сауд раздаде милиарди на саудитски граждани по случай възкачването си на трона, пише Business Insider. Той наследи трона през изминалия месец след кончината на крал Абдула.

Внушителната сума, надхвърляща 32 млрд. щатски долара е разпределена под формата на двумесечни стипендии за всички държавни служители, военнослужещи, студенти и пенсионери, както и чрез субсидии за различни професионални организации и спортни клубове.

„Скъпи хора, вие заслужавате повече и каквото и да направя, няма да съм в състояние да ви дам това, което заслужавате“, се казва в съобщение в официалния Twitter профил на крал Салман.

Икономиката на най-голямата износителка на петрол в света е доминирана от държавата. За правителството под една или друга форма работят около 3 милиона от 5,5-милионната работна ръка. Това означава, че почти всички слоеве на обществото ще се облагодетелстват от кралската щедрост. Някои частни компании ще последват примера и също ще раздадат бонуси на служителите си. Мнозина саудитци вече „отпразнуваха“ възкачването на престола на новия крал със закупуване на всякакви луксозни стоки.

Това далеч не е първи случай, когато държавен глава буквално или преносно хвърля огромни суми сред поданиците си. Макар и да звучи смущаващо, „купуването“ на благоволение и доверие е традиционно за всеки нов монарх, а обществената му подкрепа до голяма степен зависи от възможността му да осигурява висок стандарт на живот за хората. В миналото новите шейхове на племената по тези земи е трябвало да доказват, че са най-мъдрите, най-смелите и най-щедрите, за да управляват.

 През последните години тези „бонуси“ са възприемани не само като нещо обичайно от населението, но и липсата им може да нанесе сериозни вреди върху образа на властта. През 2011 г. крал Абдула изхарчи 35 млрд. долара в програма за социално развитие, която включваше финансиране при бракове, начало на бизнеси и покупка на дом. Истинската цел тогава бе да се тушира зараждащото се напрежение в страната от „Арабската пролет“ и да се предотврати движение като това в съседен Бахрейн.

Мащабната щедрост идва в момент, когато Саудитска Арабия понася сериозни загуби от поевтиняването на петрола, в което основна роля има самата тя. Бюджетният дефицит на кралството се очаква да надвиши 6% от БВП през тази година или 39 млрд. долара. Тя може да разчита на поне 700 млрд. долара спестени в различни активи и натрупани в годините на атрактивни котировки на „черното злато“.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg