Новият транспортен министър посочи БДЖ и Летище София като основен приоритет

Росен Желязков уточни, че все още не е обмислял рокади в „Холдинг БДЖ“

Новият транспортен министър посочи БДЖ и Летище София като основен приоритет
Новият транспортен министър Росен Желязков се захваща с проблемите в БДЖ, както и с концесията на летище София още с встъпването си в длъжност. Това заяви той в студиото на bTV като уточни, че това ще бъдат основните му приоритети в началото на неговото управление.

„Това, от което мисля, че разбирам, е мениджмънт и управление на човешкия фактор. Не мисля, че в министерството има пожари за гасене.Трябва по-добра координация при взимане на решения. Това е проблем за цялата държавна администрация”, заяви Желязков. По негови думи наблюдение върху работата на изпълнителния директор на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров, има само от медиите и все още не обмисля рокади в дружеството.

„Не мога да кажа дали съм доволен от шефа на БДЖ, защото все още не съм разговарял с него. Тепърва ще се срещам и провеждам разговори с всички мениджърски екипи“, обясни новият транспортен министър. 

Той припомни, че през 2009 г. дълговете на БДЖ са достигнали 900 млн. лв., които към момента са изплатени. „Вече има възможност да се инвестира в нов подвижен състав, защото до скоро железницата е минавала през доста труден процес на оздравяване“, продължи министърът. 

През месец  август Холдингът пусна търга за закупуване на нови 42 мотрисни влакове. Подготовката на тази поръчка трая 2 години, а 3 от големите производители в сектора вече я обжалваха. Според Желязков обаче, „щеше да е странно само един от доставчиците да подаде жалба, а всички останали да са доволни“. Все пак той заяви, че 42 влака няма да бъдат достатъчен ресурс и това ще бъде началото на модернизацията на БДЖ.
Коментари: 0