НС гласува промени в Закона за референдумите

От ДПС имат сериозни възражения срещу текстовете

НС гласува промени в Закона за референдумите

На извънредно заседание днес депутатите ще гласуват окончателно на второ четене промени в закона за референдумите, след като по искане на ДПС законопроектът бе изместен като последна точка от миналата седмица.

Промените предвиждат ключови реформи в системата за провеждане на референдуми, но голяма част от тях не бяха афиширани в началото на процедурата.

В началото на юни измененията бяха приети на първо четене, предвиждайки единствено даване на право за гласуване на българите в чужбина, както и провеждане на местни избори и референдум на една и съща дата.

Сегашните текстове предвиждат по-нисък праг за свикване на референдум, вместо необходимите до момента 500 хил. подписа. Предложението е сега това да става с 400 хил.

Въвежда се праг за валидност, според който 40% от гражданите с право на глас са отговорили с „да“ в допитването. Това ще важи когато референдумът се провежда отделно от други избори.

На днешното извънредно заседание депутатите ще разгледат и промени в Закона за банковата несъстоятелност и Закона за висшето образование. Ще бъдат гласувани и промени в Закона за митниците.

Предвижда се и преразглеждане на решението да се възложи на Сметната палата да извърши одит за ефективността на банковия надзор, осъществяван от БНБ за периода 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г.

Заседанието на парламента ще е от 11:00 до 17:00 часа.

Коментари: 0