Търси се купувач на Financial Times

Цената на именития вестник може да достигне 1 млрд. паунда

Търси се купувач на Financial Times

Британската издателска компания Pearson Plc проучва възможността да продаде авторитетното издание Financial Times, след като е получила интерес от страна на потенциални купувачи, посочват пред Bloomberg добре информирани източници.

Базираната в Лондон Pearson все още проучва кои биха били евентуалните участници в търга за изданието, изтъкват източниците, предпочели да запазят анонимност поради поверителността на преговорите. По думите им сделката може да достигне 1 млрд. паунда (1,6 млрд. долара).

Въпреки че за момента няма официална информация FT може да привлече интерес от страна на медийни компании като Axel Springer SE, както и на инвеститори в Европа, Близкия изток и Азия, смятат източниците.

Pearson традиционно не оповестява подробности за финансовите резултати на Financial Times. Вестникът, известен със своя специфичен цвят сьомга, е част от образователното звено на компанията, което отчете приходи в размер на 1,15 млрд. паунда през 2014 г.

„Това (FT, б. р.) е класически актив трофей“, казва Алекс ДеГрот, анализатор в Peel Hunt. Въпреки че за момента няма информация относно цената, която Pearson ще иска, според експерта тя ще е „извънредно висока“.

„Ако Pearson получи 1 млрд. паунда, аз ще си изям шапката“, коментира лаконично той.

През миналата година тиражът на Financial Times достигна 720 хил., като дигиталните абонаменти бяха 70% от общия брой. В търсене на повече онлайн читатели през февруари тази година вестникът промени своята система на плащане, отдалечавайки се от досегашния модел, който позволяваше на клиентите да четат по няколко статии всеки месец, преди да бъдат задължени да плащат.

Акциите на Pearson на борсата в Лондон поевтиняха с 1,6 на сто към края на сесията, въпреки че бяха нагоре с над 5 на сто до средата на търговията. Капитализацията на дружеството надхвърля 10,3 млрд. паунда.

Коментари: 0