Нужни са много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Водният режим в Перник може да продължи още няколко месеца

Нужни са много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Снимка: Economic.bg/Архив

860 ~ 1 мин. четене

Необходимо е да се полагат много усилия за модернизацията на ВиК мрежата, за нейната рехабилитация, коментира председателят на Комисията по околната среда и водите в парламента Ивелина Василева по Nova. Според нея ситуацията в Перник е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно ниво.

„Разбира се, от управленска гледна точка аз отчитам, че е имало пропуски и грешки. И това, което смятам е, че е било необходимо да се вземат навременни мерки още при първите индикации, че намалява количеството вода в язовира, а това е било в края на пролетта – началото на лятото“, допълни още Ивелина Василева. "И на местно ниво ВиК дружеството, и общината, и областната управа са знаели или поне са виждали, че намалява количеството вода в язовира и са можели да предприемат действия - най-малкото да алармират, за да могат да бъдат предприети действия", добавя тя.

Водният режим в Перник може да продължи още няколко месеца, заяви Василева. Тя увери, че прехвърлянето на вода от язовир „Белмекен” към Перник през водопреносната мрежа на София няма да засегне жителите на столицата.

Василева разкри, че ѝ е била предложена позиция на заместник на новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, но тя е отхвърлила поканата.

Колкото до кризата с незаконния боклук, председателят на екокомисията заяви, че има незаконосъобрзност на собственика на отпадъка, тъй като негово задължение е да предприеме действия за рециклирането и третирането му.

Подкрепи Economic.bg