Някои американски компании ще получат лиценз за работа с Huawei

Търговското министерство на САЩ е получило над 130 заявления от компании

Някои американски компании ще получат лиценз за работа с Huawei

Снимка: БТА

Съединените щати скоро ще издадат лицензи, които позволяват на някои американски компании да доставят нечувствителни стоки на китайския производител Huawei, съобщи в сряда New York Times. Информацията се появява, след като представители на високо равнище от двете страни се срещнаха тази седмица, за да възобновят търговските преговори.

Huawei Technologies Co Ltd, най-големият световен производител на телекомуникационни устройства, е поставен в „черен“ списък на САЩ от май, когато търговските преговори между Вашингтон и Пекин прекъснаха. Съединените щати твърдят, че компанията може да шпионира клиентите, което Huawei отрича.
„Черният“ списък блокира Huawei да купува части и компоненти от американските компании без одобрението на администрацията, ограничавайки достъпа му до основни технологии като Google Mobile Services.

Американските компании могат да поискат лиценз за конкретни продукти, които да бъдат освободени от забраната. Търговското министерство на САЩ е получило над 130 заявления от компании за лицензи за продажба на американски стоки на Huawei, съобщи Reuters през август.

Правителствените служители призоваха американските компании да кандидатстват за лицензи, следвайки обещанието за облекчение на президента на САЩ Доналд Тръмп, заявявайки, че ще бъде разрешен износът в Huawei на нечувствителни артикули, които лесно се заменят от чуждестранни конкуренти.

Миналата седмица администрацията на Тръмп е решила да одобри лицензи за няколко американски компании за заобикаляне на забраната, съобщи NYT, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.
Говорителят на американския отдел за търговия заяви пред Reuters, че до сряда следобед няма официално указание по въпроса.

Huawei не e отговорил веднага на исканията на Reuters за коментар.

Решението за лицензиране ще даде необходимата яснота на американските компании, които търсят насоки, тъй като в края на юни Тръмп обеща да предостави известни облекчения на фирми, които оперираха с Huawei.

Този ход идва, тъй като двете страни ще се срещнат по-късно тази седмица във Вашингтон за преговори за прекратяване на 15-месечната търговска война. Напрежението, засилило се, след като американската администрация разшири черния си списък в понеделник, добавяйки 28 китайски организации, включително водещи стартъпи в областта на изкуствения интелект.
Коментари: 0