Няма кандидати за заплата от 600 лева с бонус масаж, храна и зъболекар

Българите предпочитат да се трудят в чужбина заради по-високите доходи

Няма кандидати за заплата от 600 лева с бонус масаж, храна и зъболекар
3992 ~ 2 мин. четене
Заплата над 600 лева, 8-часов работен ден, служебен транспорт и бонуси – ваучер за храна, масажистка, зъболекар и фризьорка на повикване. Обявата е истинска, а ето го и работното място - в шивашки цех в Търговище, където работят над 350 души. Някои вече 20 години. Нови желаещи са работа обаче няма. Не помагат нито трудовата борса, нито обявите, съобщава нова тв.

„Вече 7-8 години пазарът в България е близко до Европейския съюз и най-логичното обяснение, което имам аз е, че от две години пазарът на труда в България работи заедно с европейския пазар. За това предупреждавахме отдавна”, заяви в студиото на „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

„Дори при нискоквалифицирания труд хората изкарват по 5-6 до 7 евро на час, в която и да е европейска държава на черно в строителството. Тези хора изкарват по 800-900 до 1000 евро от това да бъркат бетон в строителството. През тези 7-8 години се образуваха анклави на българи, които живеят и работят в чужбина”, коментира още Пламен Димитров.

Той цитира изследване на Българския икономически и социален съвет относно нагласите на младите хора, които завършват средно образование за трайна или нетрайна имиграция в Европа. По думите му хората вече не се спират да имигрират в чужбина заради незнанието си на език, тъй като повечето от тях вече пътуват при роднини.

„Ръстът на заплатите със 7-8% годишно трябва да бъде ускорен”, смята още президентът на КНСБ.

„В много от секторите, където имаме глад за кадри, смятам, че има възможност за вътрешно преразпределение”, добави още Пламен Димитров.

Подкрепи Economic.bg