Нямаме основание за предсрочни избори

Икономическите показатели са добри, насочваме се към Северозапада, обяви премиерът Борисов

Нямаме основание за предсрочни избори

Снимка: Стоян Йотов

„При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел, да кажем, че ни е трудно в парламента. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Премиерът припомни поставената цел за 4% ръст на икономиката и за създаване на максимално добри условия за инвестиции.

През първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2,9% спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление регистрира растеж от 2,4 на сто. Повишава се и общият индикатор на бизнес климата. Коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига 9,9% през март, което с 1,1 п. п. по-ниско спрямо същия период на предходната година.

България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг в ЕС. Приходите и помощите по консолидирания бюджет към края на март са в размер на 9,97 млрд. лв. и нарастват с 1,302 млн. или 16,7 на сто спрямо първото тримесечие на 2015 г. Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1,863 млн. лв.

Позитивните данни за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на КФП за първото тримесечие на 2016 г. бяха изнесени от министъра на финансите Владислав Горанов.

По повод откритите и изграждани в Южна България производствени мощности и откриването на работни места, премиерът Борисов коментира: „Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова, сега мощно се насочваме към Северозапада и Северна България”.

Коментари: 0