НЗОК дава 65 000 лв., за да шпионира служителите си

Те ще бъдат подложени на тотален контрол

НЗОК дава 65 000 лв., за да шпионира служителите си

На тотален контрол при комуникацията си в интернет ще бъдат подложени служителите на Националната здравноосигурителна каса. Това става ясно от обществена поръчка за изграждането на “Система за анализ на правата и сигурност при работа с данни в мрежата на НЗОК”.

За изграждане на системата Касата ще инвестира 65 000 лв. Комуникацията на 30 служители на НЗОК в централното управление на ул. “Кричим” в столицата ще бъде поставена под тотален контрол.

Системата ще налага конторл на всички потребителски операции с възможно най-високото им детайлизиране: Кой? От къде? Кога? Какво?”. Също така тя ще позволява блокиране на “поверителни данни и комуникацията по електронна поща и в мобилни приложения като DropBox и Facebook“. Ще позволява и наблюдението на уеб трафик включително уеб електронна поща, публикации в интернет, изпращане на файлове и други протоколи, използващи HTTP.

Чрез системата ще има възможност за блокиране на конфиденциална кореспонденция по електронна поща, изпращана от мобилни устройства, предаде БГНЕС. Това ще се случи, ако бъде реализирана обществената поръчка.

От заданието не става ясно, обаче, нито защо НЗОК трябва да следи кореспонденцията на собствените си служители, нито по какъв начин и от кого дадена информация ще се определя като “конфиденциална”. Заданието за обществената поръчка е утвърдено от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов. 

Коментари: 0