НЗОК ще дофинансира болниците, лекуващи пациенти с COVID

Личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства на болните от коронавирус

НЗОК ще дофинансира болниците, лекуващи пациенти с COVID

Снимка: Красимир Свраков

624 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

За да отговори адекватно на четвъртата вълна на коронавируса, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще дофинансира болниците в страната. От понеделник пък общопрактикуващите лекари ще могат да изписват рецепти за безплатни лекарства на доказано болни пациенти от вируса. Това заявиха на брифинг представители на ръководството на Касата, които обявиха, че са взели тези решения с пълно мнозинство.

НЗОК ще преразпредели средства за лечебните заведения с разкрити над 10% COVID легла. Решението на Надзорния съвет е взето предвид извънредните разходи, които болниците правят в пандемията. Целта е структурите да бъдат финансово обезпечени.

Средно 39 млн. лв. на месец ще се преразпределят на всички лечебни заведения в страната. Тези, които лекуват болни от коронавирус, са над 207. Болниците, разкриващи допълни легла, също ще влязат в тази методика“, заяви управителят на НЗОК Петко Салчев.

Той допълни, че ако има останали средства, те ще бъдат разпределени към доболничната помощ, а в момента текат преговори с Българския лекарски съюз.

„Мисля, че е напълно навременно това решение, ще даде спокойствие на лечебните заведения“, заяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

Досега безплатни лекарства се изписваха само в COVID зоните. От понеделник такива рецепти ще могат да изписват и общопрактикуващите лекари. Те ще бъдат електронни, а право на тях ще имат само здравноосигурени лица.

Парите за работещите на първа линия

Медиците на първа линия ще получат 1200 лв. през следващия месец, а не 1000 лв. За октомври сумата ще по 1000 лв. във връзка с изработеното миналия месец, уточниха от Касата.

„При ниска заболеваемост, парите намаляват. А при висока като сега – таванът се вдига", уточни зам.-министърът.

Подкрепи Economic.bg