Обама поиска по-голям натиск над Русия

Москва е отговорна за възобновяването на военните действия в Украйна, смята президентът на САЩ

Обама поиска по-голям натиск над Русия

Президентът на САЩ Барак Обама обвини Русия, че е отговорна за възобновяването на военните действия в Украйна. САЩ са готови да разгледат допълните възможности за натиск на Москва, предаде АФП.

"Ще продължим да се придържаме към нашата политика и ще засилим натиска над Русия", казва Обама на пресконференция в Делхи. Той отбелязал, че САЩ нямат намерение да влизат във военна конфронтация с Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров разговаря по телефона с американския държавен секретар Джон Кери и отхвърли Русия да е отговорна за обстрелването на жилищни квартали на Мариупол вчера. Загинаха 30 цивилни и 80 са ранени. Според Лавров отговорността е на украинската армия. Лавров е заявил и на Федерика Могерини, че настоява за обективно разследване с помощта на ОССЕ на артилерийската атака на Мариупол.

По-рано днес наблюдателите на ОССЕ публикуваха доклад, че обстрелът е идвал от изток/северо изток.

На сайта на руското МВнР се подчертава, че "ако украинските власти бяха приели предложението на руския президент на 15 януари да започне изтеглянето на тежкото въоръжение от линията, фиксирана в Минския меморандум от 19 септември 2014 г., нямаше да се случат трагедиите във Волноваха, Донецк и Мариупол. Вместо това Киев предприе курс към по-нататъшна милитаризация, обяви нова вълна мобилизация и даде заповед за засилване на военните действия".

Коментари: 0