Обама: Само строгите икономии не са гаранция за просперитета на Гърция

Трябва да се справим с неравенствата и да запазим работните места, призова президентът на САЩ

Обама: Само строгите икономии не са гаранция за просперитета на Гърция

Само строгите икономии не могат да доведат до просперитет на гръцкия народ, Гърция има нужда от облекчаване на дълга. Това заяви американският президент Барак Обама по време на посещението си в южната ни съседка, съобщиха местните медии.

Обама се срещна с президента Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас в първата визита на американски президент в страната от 1999 г.

Държавният глава на САЩ настоя Европа да облекчи дълга на Гърция спрямо кредиторите й, тъй като това ще спомогне държавата да продължи своето икономическо възстановяване.

Според него реформите, предприети от правителството в Атина, не са били лесни, но пък са били необходими и ще направят икономиката на страната по-конкурентна в дългосрочен период.

Обама се ангажира САЩ да застанат „рамо до рамо“ със засегнатата от кризата Гърция в предстоящите предизвикателства и призна напредъка й в икономическите реформи.

Според президента силна, благоденстваща и обединена Европа е добра не само за европейските народи, но и за САЩ и за целия свят.

Обама обаче призова европейските държави бързо да разрешат банковите си проблеми. Той е наясно, че това е сложен процес, тъй като не всички страни в ЕС използват еврото.

Според него НАТО е „абсолютно необходимо“ за сигурността и просперитета на американците, а трансатлантическите отношения са „крайъгълен камък за нашата обща сигурност и просперитет“.

Един от уроците, които е научил Обама от последните избори, е необходимостта от преодоляване на неравенството, икономическата дислокация (преместването на работните места от една държава в друга, което оставя множество безработни, б.р.) и страховете на хората, че макар те да са успели да се справят с това, децата им няма да успеят.

Коментари: 0