Собствениците на убитите заради чумата прасета ще получат по 70 лв.

Изискванията са стопаните да са регистрирани и да са в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси

Собствениците на убитите заради чумата прасета ще получат по 70 лв.
868 ~ 1 мин. четене

Собствениците на превантивно закланите домашни свине заради опасност от разпространение на чума ще бъдат обезщетени със 70 на животно. Средствата имат право да получат собствениците, които са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и се намират в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси.

За изчисление на средствата са използвани изкупни цени за килограм живо тегло и цена на концентриран фураж за изхранване на свине за угояване за месец август 2018 г., се посочва в мотивите към решението на Министерския съвет.

Средствата ще бъдат преведени от Централния бюджет по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите с допълнение към Постановление №130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 г.

Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете в големите индустриални ферми, около които в непосредствената близост има малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди.

Целта на превантивната мярка е да се намали рискът от проникване и разпространение на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби.

Подкрепи Economic.bg