„Облакът“ скоро може да стане най-доходоносния бизнес на Microsoft

Облачните услуги на гиганта се превърнаха в основен фокус на бизнес стратегията му

„Облакът“ скоро може да стане най-доходоносния бизнес на Microsoft
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Години наред името на Microsoft се свързва с Windows, но скоро облачният ѝ бизнес може да изпревари този с операционни системи и да стане най-доходоносния в портфолиото на гиганта. В доклад на KeyBanc Capital Markets се посочва, че това може да се случи през фискалната 2021 година, пише CNBC.

Компанията бе изпаднала в криза докато с настъпването на 2014 г. управлението ѝ не пое Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft и до днес. Именно той преформулира стратегията на гиганта и го насочи към облачните услуги. Резултатите не закъсняха и това си личи във финансовите отчети, където облачните услуги Azure и Office 365 регистрират все по-впечатляващи ръстове. 

Основният конкурент в облачната надпревара и все още лидер на пазара е Amazon. Amazon Web Services е номер едно сред потребителите, но с второто си място Azure не спира да печели популярност. 

Microsoft все още държи в тайна размера на приходите от Azure, но не минава и тримесечие, без да изтъква впечатляващи темпове на растеж. През октомври компанията обяви 76% увеличение на приходите за тримесечието юли-септември, а за предходното (април-юни) то беше 89%. 

Приходите на Microsoft от Windows за фискалната 2018 г., завършила през юни, достигнаха 19.5 млрд. долара, което представлява 17.7% от всички. Според анализаторите на KeyBanc за този период Azure е донесъл на компанията над 7 млрд. долара, или 6.4% от общите приходи. 

Те прогнозират, че Azure ще нарасне със 72% през фискалната 2019 г. и ще успее да генерира 12.2 млрд. долара приходи (9.7% от общите), докато ръстът на Windows ще е с малко над 2%, а приходите от операционни системи ще са в размер на 20 млрд. долара (16% от общите). 

За фискалната 2020 г. те смятат, че този модел на силен ръст на Azure и лек такъв на Windows ще се запази. Операционните системи ще продължат да са по-големият бизнес на компанията с приходи над 20 млрд. долара, но пък тези то Azure ще достигнат 18.5 млрд. долара.

Рокада в местата им анализаторите виждат през фискалната 2021 г. Тогава те очакват Azure да реализира приходи от 26.4 млрд. долара (16.6% от общите), а Windows – 20.3 млрд. долара (12.8% от общите). 
Коментари: 0