Обмисля се премахване на задължителното носене на маски на открито

Експертите са категорични, че те трябва да останат задължителни за закритите обществени места

Обмисля се премахване на задължителното носене на маски на открито

Снимка: МС

11099 ~ 1 мин. четене

Обмисля се след 13 май да отпадне задължението за носене на предпазни маски на откритите обществени места. На закрито обаче Националният оперативен щаб препоръчва то да остане задължително и след изтичането на извънредното положение. Това стана ясно по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

„Сега маските на открито сериозно обмисляме да се махнат“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Задължително в градски транспорт, при купуване на хляб и хранителни продукти, при ходене до аптеката“, изброи той. Мнението му беше подкрепено и от председателя на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Обмислят се си и варианти за смекчаване на забраните по отношение на спортните събития.Ако се пристъпи към такова, първо ще бъдат разрешени спортовете на открито, ходенето в планините, индивидуалните спортове. Едва след това ще се пристъпи към разрешаване на събирания в затворени помещения, но те ще са при определени условия.“Върви се по пътя към постепенно отпускане на мерките“, съобщи Венцислав Мутафчийски. Конкретни дати за това какво и кога ще се случи, ще бъдат дадени от правителството, каза още той.

Председателят на щаба посочи, че всички държави в тази ситуация действат по метода проба-грешка, а щабът следи внимателно кой какво прави и какви са последиците.

Коментари: 0