Забраната за партийна дейност в училищата мина в комисия, но с условие

Юристите трябва да прецизират какво означава „партийна дейност” и да бъде посочено законово определение

Забраната за партийна дейност в училищата мина в комисия, но с условие

Снимка: Красимир Свраков

1752 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Депутатите от Комисията по образованието и науката подкрепиха на първо четене забраната за осъществяването на политическа и партийна дейност в училищата и детските градини, но с условие. Това се случи, след като дадоха „зелена светлина” на предложените от служебния просветен министър проф. Николай Денков и приети от Министерски съвет промени в закона за предучилищното и училищно образование.

Условието, за което става дума, изисква преди законопроектът да бъде гласуват в зала, юристите да прецизират какво означава „партийна дейност” и да бъде посочено законово определение. В промените е заложено още, че при изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието.

Депутатите дадоха „зелена” светлина на още два законопроекта за изменение и допълнение в ЗПУО. Ако първият бъде гласуван в зала, ще бъде удължена възможността родителите да могат да избират дали детето им да премине към обучение в електронна среда, независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка и за учебните 2020/2021, и 2022/2023. Вторият законопроект дава възможност при полагане на трета или четвърта матура по профилиращ предмет зрелостниците да изберат дали нивото на изпита да бъде по общообразователна или профилирана подготовка.

При публичното обсъждане председателят на образователната комисия Ирена Анастасова коментира, че не е оптимист промените да могат да бъдат приети в зала, но ще говори с председателя на НС за ускоряване на процедурата. Експерт от обаче обясни, че след като и трите предложения за промени в ЗПУО са подкрепени, те ще бъдат обединени в един общ законопроект и това няма как да позволи само един от тях за бъде гласуван по-бързо.

На заседанието бе гласувано и предложението за въвеждане на един учебник по всеки предмет за всеки клас. То обаче бе подкрепено само от депутатите на БСП и ИТН с 8 гласа „за” и 10 „против” не мина напред.

Подкрепи Economic.bg