Общински парцел в „Изгрев“ се продава на безценица

Районният кмет, зам.-кметът на СО и главният архитект са съгласни с данъчната оценка за 333 евро за кв. метър

Общински парцел в „Изгрев“ се продава на безценица

Илюстрация на новата жилищна сграда "Тинтява Ено" в кв."Изток" в София

Снимка: Тинтява Ено

5876 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Кметът на район „Изгрев“ Делян Георгиев предлага на управляваната от Йорданка Фандъкова Столична община, а тя се съгласява, да продаде парцел в елитния квартал на цени доста под пазарните, показва проучване на Kmeta.bg. Става въпрос за поземлен имот (ПИ) частна общинска собственост с площ от 149 кв. м в местността „Изток – Изток 2 част“.

Обявената му цена е 49 617 евро без ДДС, или 333 евро за квадратен метър (около 650 лв. за кв. м). Подобни цени в София почти не съществуват, независимо от квартала. Справка на медията показва, че в този район, който се смята за един от най-елитните и предпочитани от българския бизнес и политици, цените за подобен парцел вървят между 500 000 и 750 000 евро. За сравнение, в момента агенция предлага УПИ с площ от 244 кв. м в съседния квартал „Изток“ за 725 000 евро, или 2725 евро за квадратен метър, показва справка на медията.

От доклада на зам.-кмета на София Дончо Барбалов и главния архитект Здравко Здравков до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков става ясно, че купувач по сделката е строителната фирма „Тинтява Ено“ ООД. Тя е част от групата на „Билдинг интернешънъл“ ООД, която вече има две завършени сгради в кв. „Изток“ и строи още две.

Барбалов и Здравков смятат обаче пазарната оценка, представена им от районния кмет, за законосъобразна, а „целесъобразността следва да се преценява с оглед изложените от вносителя (Делян Георгиев) мотиви“.

Трябва да се има предвид, че предложеният за продажба поземлен имот е част от по-голям урегулиран поземлен имот, който в по-голямата си част е собственост на „Тинтява Ено“. От доклада на Барбалов и Здравков се вижда, че фирмата притежава 2/3 от два поземлени имота в рамките на УПИ, като единият е с обща площ 285 кв. м, а другият – 199 кв. м.

Сегашната данъчна оценка е валидна до 2 август 2021 г.

Всички докладни от районните кметове са отложени за дооценка“, коментира пред kmeta.bg столичният общински съветник от БСП Калоян Паргов. „Работата по тях може да отнеме месеци и не е ясно кога ще бъдат предложени за приемане от СОС. Това може да отнеме месеци, защото докладните не са малко, а една повторна оценка отнема време“, разясни Паргов.

Сделката обаче е съпътствана от конфликт на интереси, установява Kmeta.bg. Екатерина Благоева, която е началник на отдел „Инфраструктура и устройство на територията“ в СО, район „Изгрев“, е съпруга на Станислав Бойчев Благоев – собственик на 50% от капитала на строителната фирма, искаща да купи на занижени цени поземления имот. Той също така е управител на „Тинтява Ено“.

От пролетта на 2020 г. до настоящия момент върху въпросния имот, частна общинска собственост, е разположен фермерски пазар. До него се намира и Автогара Юг, достъпът до която е силно затруднен заради лошата инфраструктура и презастрояването.

Подкрепи Economic.bg