Обвиниха Ердоган, че е инсценирал опита за преврат

Малкото участници и лошата организация са сред причините за заключенията на изследователите

Обвиниха Ердоган, че е инсценирал опита за преврат

Зад неуспешния опит за военен преврат в Турция стои президентът на страната – Реджеп Тайип Ердоган. Това гласи доклад на Стокхолмски център на свободата (СЦС), цитиран от агенция „Интерфакс“.

Според документа от СЦС, озаглавен „15 юли: Пътят на Ердоган“, публикуван в сряда, опитът за военен преврат е бил инсценировка, „организирана от автократичния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговите поддръжници“. От организацията обясняват, че целта е била „създаване на предлог за масово преследване на критици и противници (на Ердоган – б.р.)“.

Докладът на СЦС е общо 191 страници и изводите в него се базират на общодостъпни данни, обвинения, показания по време на съдебни процеси, частни интервюта и обзори на военни експерти. От организацията отбелязват, че несъстоялият се метеж малко е приличал на преврат. Заключенията изследователите правят заради крайно малкия брой бунтовници, лошата организация и координация на участниците, което противоречи, според Центъра, на вече превърналото се в стандарт тактическо и стратегическо управление на турската армия.

На 15 юли военни опитаха да изземат властта в Турция. Тогава бяха блокирани мостовете и летището в Истанбул, имаше информация за танков обстрел по сградата на парламента. Военните заявиха, че властта е в ръцете им. Ердоган обаче призова поддръжниците си да излязат по улиците и да се противопоставят на метежа. Опитът за преврат беше осуетен. Жертви на сблъсъците станаха над 200 души.

Коментари: 0