Обвиниха Facebook в политическа пристрастност

Новините в потребителския News Feed не са безпристрастни

Обвиниха Facebook  в политическа пристрастност

Американската компания Facebook е обект на политически пристрастия, като внимателно филтрира информацията от консервативните медии в ползва на либералните. Това съобщава електронната версия на вестник The New York Times. Информацията идва от бивши служители на компанията – „новинарски куратори”, които определят каква да се показва в News Feed.

Според неговата информация, първо Facebook е обвинен в пристрастия при избора на най-важните новини за потребителите. Компанията винаги е казвала, че потокът от новини се подбира автоматично спрямо интересите на съответния потребител и на база популярност.

Бивши служители на Facebook обаче твърдят, че функциите на News Feed се ръководят от група уговорени специалисти. Те спират всяка информация, която изглежда неточна и в същото време се ръководят и от лични субективни мнения и алгоритъмът на новините не е безпристрастен.

От обширен материал в сайта Gizmodo става ясно, че кураторите често са спирали разпространението на новини за Ранд Пол, Мит Ромни и информация за консервативни теми и др. Така се оказва, че във Facebook важат вътрешни правила за разпространението на „правилно” съдържание и компанията сама е определяла какво да виждат потребителите и какво не.

"Тревожно е когато разбереш, че такава сила се използва, за да замъгли мнения и материали, които не отговарят на дневния ред на някого", така реагираха от Националния комитет на Републиканската партия на САЩ.

Според главния редактор на изданието Breitbart News Александър Марлоу, подробности от Gizmodo "потвърждават отдавнашните подозрения на консерваторите."

Facebook отхвърли обвиненията, твърдейки, че стриктно спазва "принципа на обективност и неутралност." "Ние приемаме обвиненията за пристрастност много сериозно. Facebook  е платформа за хора и гледни точки от целия спектър на политически възгледи", уверяват от компанията.

Коментари: 0