Очакваното „разполовяване“ на биткойн увеличи криптопазара с $13 млрд.

На 12 май предстои техническо събитие за биткойн, което се случва веднъж на няколко години

Очакваното „разполовяване“ на биткойн увеличи криптопазара с $13 млрд.

Снимка: Unsplash

5138 ~ 4 мин. четене
Покачването на биткойн доведе до скок на целия пазар на криптовалути, като това се случва непосредствено преди голямото техническо събитие, известно като „разполовяването на биткойн“. Именно то провокира засилен интерес от страна на институционални инвеститори, пише CNBC. 

Цената на един биткойн, най-популярната криптовалута, премина границата от 10 000 долара в петък сутринта (сингапурско време), като това се случва за първи път от февруари. В следващите часове валутата пое леко надолу, а справка на Economic.bg показва, че към 12.14 българско време един брой се търгува за 9 865 долара, което представлява над 6% ръст за ден.Общата капитализация на пазара на криптовалути се увеличи с 13 млрд. долара спрямо предходния ден – ход, до голяма степен обусловен от скока на биткойн. Стойността на целия пазар надхвърли сумата от 268 милиарда долара.

Участниците в индустрията казаха, че редица фактори – от подкрепящата парична политика на централната банка до повишения интерес от страна на институционалните инвеститори – са допринесли за подема на биткойн. Това се случва след две интензивни разпродажби на валута през март, изпратили цената за брой до около 3800 долара – невиждано ниска от март 2019 г. 

Оттогава насам тя нарасна с над 150%.

Междувременно фондовите пазари, които също отбелязаха рязък спад през март, се възстановиха. Индустриалният Dow Jones нарасна с 28.4% от март.

„Общите пазари са възходящи след мартенските нива и това е в класовете на активи, включително криптовалути“, казва Виджай Айяр, ръководител на бизнес развитието на борсата за криптовалути Luno, пред CNBC. „Печатането на пари от Фед и други централни банки в световен мащаб даде много увереност на инвеститорите, че икономиката ще бъде подкрепена независимо от всичко.“

Федералният резерв на САЩ обяви редица безпрецедентни мерки срещу икономическия удар от епидемията от коронавирус. Други централни банки по света, включително Европейската централна банка (ЕЦБ), предоставиха свои собствени стимулиращи пакети. На политиките на централните банки се гледа като на подкрепящи рисковите активи, като акции.

„Разполовяването“

Част от повишаването на цената на биткойн след понижението през март се дължи на дългоочакваното на техническо събитие, известно като „разполовяване“.

Биткойнът не се издава от централизиран орган като фиатните валути. Ето защо тя често се нарича „децентрализирана“ криптовалута. Вместо това той се управлява от код и се подкрепя от технологията блокчейн.

В света на биткойн т.н. миньори със специализирани компютри с висока мощност се състезават помежду си за решаване на сложни математически изчисления, като победителите се сдобиват биткойни. 

Тази „минна“ дейност се извършва на блокове. Към момента миньорите получават 12.5 биткойна за изкопан блок. На всеки няколко години обаче стойността на наградата намалява наполовина, като целта е да се овладее инфлацията. 

Въпросното „разполовяване“ сега е насрочено за 12 май. Тогава наградата за изкопан блок ще бъде намалена до 6.25 биткойна. 

Идващите на пазара биткойни биват редуцирани. А предишните технически събития на разполовяване, които се случват на всеки четири години, предшестват големи увеличения на цените на криптовалутата.

„През последните няколко седмици видяхме допълнителни играчи да навлизат на пазара на BTC, тъй като цените се отиваха нагоре в очакване на събитието“, казва Матю Диб, съосновател на Stack, доставчик на фондове за биткойн индекс. Причината, обяснява той, е това е възможност за инвеститорите да закупят биткойни преди цената да избухне. 

„Това несъмнено продължава и през тази седмица и може дори да продължи през уикенда, когато разполовяването наближава.“

Институционално купуване?

Диб каза, че има и други фактори, в това число влизането на повече институционални пари, инвестирани в биткойни.

Пол Тудор Джоунс, мениджър на хедж фондовете на Уолстрийт, разкри, че един от фондовете му държи нисък едноцифрен процент във фючърси на криптовалутата, съобщи Bloomberg News. 

Така той „почти сигурно е помогнал за катализирането на внезапното движение на BTC в зоната от 10 000 долара“, отбелязва Диб.

„С политиките за облекчаване на паричните потоци и „неограничените“ икономически стимули, обявени наскоро в целия свят, фиатните валути изглежда намаляват значително. Това от своя страна доведе до разглеждането на биткойн като „склад на стойност“, коментира още експертът. Той обяснява, че това помага на инвеститорите, които се стремят да хеджират срещу нестабилността на традиционните пазари. 

Биткойн често е сравняван със златото, което се разглежда като сигурно убежище в бурни времена за други рискови активи на фондовите пазари. 

Обратно към 2017 г.?

Биткойн винаги е бил известен като много волатилен актив, страдащ от огромни колебания в цените. През 2017 г. валутата претърпя невероятен скок, достигайки цена от над 19 700 долара през тогавашния декември. През 2018 г. обаче цената му се понижи до малко над 3000 долара. 

Диб смята, че сегашната ситуация е различна от тази през 2017 година и посочва навлизането на институционалните акредитирани инвеститори, които започнаха да оперират с биткойн едва през последните години. По думите му това е признак за „пазарна зрялост“, каквато нямаше през 2017 г. и 2018 г. 

Рискът от съществен спад обаче остава.

„Преминахме от 3000 до 10 000 за 2 месеца, твърде бързо, твърде скоро. Ще има отдръпване и това ще определи каква ще катастрофата“, каза Луно Айяр.

„Можем да се върне до 8 000, да се задържи и след това да скочи до 15 000. Или бихме могли да се върнем и обратно до 3000. В този момент обаче човек трябва да бъде бичи (настроен), освен ако не видим бурно движение надолу.“ 

Според Айяр текущият старт е част от по-голям ход нагоре и едва ли ще има скоро връщане до цена от 3000 долара за един биткойн. „Но ако се затичаме до 15-20К, вероятността от голям ход надолу и по-голяма корекция е по-висока.“

Коментари: 0