Офис секторът продължава да привлича най-много инвестиции

През първата половина на годината офис площите доминират на инвестиционния пазар в Централна и Източна Европа, изпреварвайки дори жилищния сектор

Офис секторът продължава да привлича най-много инвестиции

Снимка: Красимир Свраков

584 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Инвестициите в пазара на бизнес имоти в държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчитат спад от началото на годината досега. Обемът на сделките е намалял с 22% на годишна база. През първото полугодие на годината инвестициите достигат 4.9 млрд. евро, а прогнозите са до края на годината обемите да се увеличат до 10-11 млрд. евро, сочат данните на Colliers International. Така отново ще се доближат до обемите през пандемичната 2020 г. но все още ще са далеч от нивата през 2019 г. (почти 14 млрд. евро).

Повече от половината от всички инвестирани капитали през първата половина на годината са в Полша. Всички държави в региона записват годишен спад в инвестиционните обеми в сравнение със същия период на 2020 г. и 2019 г. Изключение правят Унгария и Словакия.

През първата половина на 2021 г. офис секторът отново доминира на инвестиционния пазар – 39%. Инвестициите в логистични и индустриални площи отчитат ръст спрямо същия период на 2020 г. Увеличението е съответно с 5.5% и 1%. Инвестициите в хотели са незначителни и достигат до 2% през първите шест месеца на годината. Жилищният сектор бележи спад от 8% тази година спрямо 2020 г.

През първата половина на 2021 г. европейският инвестиционен капитал е най-активен, достигайки до 46%. Скандинавският, британският и германският капитал стоят зад по-голямата част от активността на пазара. Вътрешният капитал в ЦИЕ отново се характеризира с придобивания на собствените си пазари, но и в целия регион. Чешкият и унгарският капитал продължават своя устрем със съответно 20% и 10% от общия обем в региона. Капиталът от Северна Америка, Азия, Близкия изток и Африка е сравнително скромен през тази година, но се очаква да се увеличи през второто полугодие.

На много пазари в региона, процентите на незаетите офис площи достигат двуцифрени стойности от 2020 г. насам и продължават да се увеличават. Причината е започналото строителство преди пандемията, което продължава и сега. В резултат на това се забелязва известен натиск върху наемите. За сметка на това процентът на незаетите площи в индустриалния и логистичен сектор в по-голямата си част е намалял до средно  5-6%. Причината е, че търсенето на такива бизнес имоти е голямо. Наемите остават сравнително стабилни, като средните нива в региона са около 4.3 евро на кв.м на месец.

Подкрепи Economic.bg