Кирил Петков е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада

С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство, обяви служебният министър

Кирил Петков е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада

Снимка: БТА

6654 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е получил потвърждение от Канада, че не е гражданин на страната. То е получено в петък, 20 август, а волеизявлението за отказ от канадско гражданство на Петков е изпратено на 21 април, става ясно от получения от медиите документ.

Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт (бел. р. – потвърждението от Канада), са изпратени към посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани“, заявява Петков.

Припомняме, че преди две седмици започнаха спекулации, че икономическият министър не се е отказал от канадското си гражданство. Стана ясно, че той е подал документите за това, но все още не е получил отговор от страна на Канада. Според някои политически групи двойното му гражданство прави всичките му актове на министър невалидни.

Темата бе повдигната за първи път от „Има такъв народ“, а малко след това топката бе поета от ГЕРБ, които изпратиха запитване до Конституционния съд, който да прецени дали Кирил Петков е бил с двойно гражданство при встъпването си в длъжност на служебен министър на икономиката.

Подкрепи Economic.bg