Официално: Nissan ще съкрати 12 500 работни места

Компанията отчете спад на нетните приходи от 94.5% за първото тримесечие на 2019 г.

Официално: Nissan ще съкрати 12 500 работни места

Снимка: БТА

Японският автомобилен гигант Nissan обяви 12 500 съкращения в опит да укрепи финансите си след последните проблеми. Компанията ще намали производствения си капацитет и броят на моделите, които произвежда, с 10% до края на 2022 г., но не уточни къде точно ще са съкращенията. Вчера се появи информация за съкращения на над 10 000 служители по целия свят, но днес официално беше обявена още по-висока цифра. 12 500 души представляват 9% от глобалната работна сила на компанията по света. Към март 2018 г. работещите са 139 000.

Фирмата обяви също спад на нетните приходи от 94.5% за първото тримесечие на 2019 г. Това е едно от най-лошите тримесечни представяния на автомобилостроителя за десетилетие.

Печалбата на компанията е почти заличена от падането на продажбите и покачването на разходите през първото тримесечие. Оперативната печалба през трите месеца до края на юни спада с 98.5% до 1.6 млрд. йени (£ 11.9 млн.).

Nissan продължава да изпитва затруднения в САЩ, ключов пазар, където се наложи да намалява цени, за да се бори с конкурентите си.

Автомобилният производител се опитва да овладее щетите след задържането на дългогодишния си председател Карлос Гон, който бе отстранен миналата година и обвинен във финансови престъпления.

На пресконференция шефът на Nissan Хирото Сайкава каза, че съкращаването на работните места ще допринесе в "голяма степен" за икономиите, които компанията се опитва да направи.

Той не уточни производството на кои модели автомобили ще бъде намалено, но заяви, че вероятно ще засегне "компактните автомобили и серията Datsun".
Коментари: 0