ОИСР посъветва държавите да увеличат обезщетенията за безработица

Макроикономическите политики трябва да останат в подкрепа заради кризата, за да се сведе до минимум рискът от продължителен спад и изгубено поколение млади хора, се казва в нов доклад

ОИСР посъветва държавите да увеличат обезщетенията за безработица

Снимка: БТА

556 ~ 1 мин. четене

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие взе предвид риска от втора вълна от COVID-19 в мрачните си икономически прогнози, като добави, че страните трябва бързо да се насочат към увеличаване на обезщетенията за безработица.

В нов доклад ОИСР посочва, че равнището на безработица сред 37-те ѝ страни-членки намалява до 8.4% през май 2020 г., което е по-ниско от 8.5% през април. Картината е по-мрачна в САЩ, където нивото на безработица е 11.1% към юни .

ОИСР очаква нивото на безработица в САЩ да остане високо на ниво от 10.4% през четвъртото тримесечие на 2020 г.

„Тъй като перспективите за бързо намиране на нова работа ще останат слаби за мнозина, някои страни трябва да удължат продължителността на обезщетенията за безработица“, се казва в доклада на ОИСР.

Докладът, описващ кризата с работните места като „далеч по-лоша от 2008 г.“, идва, след като депутатите във Вашингтон продължават да се борят за пакет от допълнителни фискални облекчения.

ОИСР предупреждава, че неосигуряването на подкрепа в крайна сметка би довело до по-дългосрочни предизвикателства за привличане на работниците обратно на работа, дори след отшумяване на кризата COVID-19. Генералният секретар на ОИСР Ангел Гурия заяви, че дълбоката безработица, която е засегнала непропорционално жените, младите хора и работниците с ниски доходи, е изложена на риск да се превърне в „пълноценна социална криза“.

„Макроикономическите политики трябва да останат в подкрепа заради кризата, за да се сведе до минимум рискът от продължителен спад и изгубено поколение млади хора, чиито перспективи на пазара на труда са трайно засегнати“, каза Гурия.

Подкрепи Economic.bg