ОИСР значително отряза прогнозата си за растеж за 2019 и 2020 г.

Тази година се очаква икономическият ръст да падне под 3%

ОИСР значително отряза прогнозата си за растеж за 2019 и 2020 г.

Снимка: ОИСР

Търговската война между Съединените щати и Китай е намалила глобалния растеж до най-ниските му нива от десетилетие насам, заяви ОИСР в четвъртък, като намали прогнозите си.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че световната икономика рискува да влезе в нова, трайна фаза с нисък растеж, ако правителствата продължат да се чудят как да реагират.

Глобалната икономика ще отчете най-слабия си растеж след финансовата криза през 2008-2009 г., като се забави от 3,6% миналата година до 2,9% тази година, с прогнозирани 3,0% за 2020 г., обяви ОИСР.

Базираната в Париж международна организация заяви, че прогнозите са се обърнали към по-лошо, след като последно актуализира прогнозите си през май, когато изчисли, че глобалната икономика ще нарасне с 3,2% тази година и 3,4% през 2020 г.

"Това, което изглеждаше като временно търговско напрежение, се превръща в дълготрайно ново състояние на търговските отношения", каза главният икономист на ОИСР Лоранс Буун пред Ройтерс.

"Глобалният ред, който регулира търговията, изчезна, и ние сме в нова ера на по-малко сигурни, по-двустранни и понякога твърди търговски отношения", добави тя.

Ръстът на търговията, който бе двигателят на глобалното възстановяване след финансовата криза, падна от 5% през 2017 г. в негативна територия, заяви Буун.

Междувременно търговското напрежение се пренесе върху доверието на бизнеса, като свали ръста на инвестициите от 4% преди две години до само 1%.

Буун каза, че има доказателства, че търговската война нанася своето влияние върху американската икономика, удря някои родукти и предизвиква фалити на фермите.

Най-голямата световна икономика ще нарасне с 2,4% тази година и 2,0% през следващата година, вместо с 2,8% и 2,3%, съответно прогнозата на ОИСР през май.

Китай също ще усети болката п;от войната в търговията, като втората по големина икономика се очаква да нарасне с 6,1% през 2019 г. и 5,7% през 2020 г., според ОЕСР, чиято предишна прогноза беше сътоветно 6,2% и 6,0%.

ОИСР изчисли, че устойчивият спад на китайското вътрешно търсене от около 2 процентни пункта годишно може да предизвика значителен ефект върху глобалната икономика.

Междувременно несигурността по отношение на правителствените политики също се отразява на перспективите за Великобритания, тъй като тя се отправя към излизане от Европейския съюз.

ОИСР прогнозира ръст на Великобритания от 1% през 2019 г. и 0,9% през 2020 г., но само ако тя напусне ЕС с преходен период и споразумение, като тази вероятност далеч не е голяма на този етап. ОИСР прогнозира през май ръст от 1,2% и 1,0%.

Ако Великобритания напусне без сделка, нейната икономика ще бъде с 2% по-ниска през 2020-2021 г., дори ако изходът й е сравнително плавен с напълно функционираща инфраструктура, каза ОИСР.

При такъв сценарий еврозоната няма да бъде пощадена от отрицателни резултати и брутният вътрешен продукт ще намалее с половин процент през 2020-2021 г.

ОИСР намали прогнозата си за блока до голяма степен поради забавянето в най-голямата й икономика - Германия, която се оценява в техническа рецесия.
Коментари: 0