Около 1.4 млн. чужденци са избрали Черноморието тази година

Високата цена на тока може да доведе до проблеми за бизнеса през предстоящия зимен сезон

Около 1.4 млн. чужденци са избрали Черноморието тази година

Снимка: Красимир Свраков

564 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Въпреки увеличения брой на туристи по Черноморието тази година – с около 70% повече от миналата – министърът на туризма Стела Балтова определи отиващият си летен сезон като "динамичен, нелесен и доста кратък". Общият брой на туристите, избрали да почиват в България, е 3.7 млн. души, от които 1.4 млн. са чужденци, сочат данните на Министерство на туризма.

Летовниците от Румъния са най-много. Увеличението при тях е със 103% в сравнение с миналото лято, което главно се дължи на свободното преминаване, на което се радваха румънците. Ресорното ведомство отчита и ръст при гостите от Полша, Германия, Украйна и Чехия.

По време на посещение в „Златни пясъци“ Балтова коментира, че по втората фаза от схемата за подпомагане на туроператорите има остатък от 5.1 млн. лв. Министерството търси варианти, така че бизнесът да може да се възползва от средствата. Екскурзоводите също ще продължават да получават подкрепа, но трябва да бъде уточнено кои от тях действително работят.

Около 1.5 млн. антигенни тестове предстои да бъдат доставени, като те ще бъдат разпределени в РЗИ-та в страната. Те ще се използват за тестване на пътуващите българи, съобщи Балтова.

Туристическото ведомство разработва и маркетингова програма за 2022 г, а този месец страната ни ще подпише и меморандум в областта на туризма с Полша.

Умерено оптимистични са очакванията на бизнеса за предстоящия зимен сезон. Според Балтова увеличението на цената на тока ще бъде проблем за сектора. Формирането на пакети за туристите ще бъде по-трудно. Ресорният министър посочи, че при превозването на туристи до лифтовете трябва да се избягва струпването на хора.

Подкрепи Economic.bg