Omnibot – българският робот, който вдига на крака хора с увреждания

В рамките на годината се очаква да стъпи официално на пазара

Omnibot – българският робот, който вдига на крака хора с увреждания

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

9200 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Omnibot е робот, създаден изцяло от българи, който помага на парализирани хора да се изправят и придвижват свободно. Economic.bg разговаря с двама от създателите му – инж. Димитър Ортаков, механик на разработката, и Данаил Иванов, специалист електроника и софтуер. С тях се срещнахме на тазгодишния Webit.Festival, за да ни разкажат повече за робота – за това как се ражда идеята, на какъв етап е проектът и какво предстои. 

– Разкажете повече за идеята на робота Omnibot. 

Димитър Ортаков (Д. М.): Omnibot е устройство, предназначено за хора със спинални увреждания и парализа от кръста надолу, които прекарват по-голямата част от ежедневието си в инвалидна количка. Седналата позиция е много вредна за тях, тъй като предизвиква появата на различни вторични заболявания, като тромбози, декубитални рани, респираторни проблеми, сърдечна недостатъчност. На тях се препоръчва да стоят в изправена позиция по минимум два часа дневно, което обикновено се оказва трудно постижимо. И тук идва нашето устройство, което е създадено, за да им даде самостоятелност. То е така направено, че човек да може да се трнасферира в него, без чужда асистенция, и след това да се движи в изправено положение свободно.  

– Кои са плюсовете на Omnibot? 

Д.О.: Основните плюсове са невероятно голямата маневреност, благодарение на специалните колела, които са наш патент. Освен за ползване навън, Omnibot е лесно подвижен в затворена, домашна среда, като осигурява много добър достъп на хората до всякакви предмети, така че да могат да се обслужват сами. Освен това той е значително по-лек от конкурентните роботи. Другите роботи от този клас представляват едни огромни, грозни, тежки машини, които са супер бавни и тромави. 

Данаил Иванов (Д. И.): Целта ни е да променим живата на хората, за да могат те да се почувстват добре, придвижвайки се изправени. Освен медицинските усложнения, Omnibot подобрява и на психологическия им статус, помагайки им отново да погледнат останалите в очите, а не отдолу. 

– Как се роди идея за Omnibot? 

Д.О.: Идеята се роди благодарение на Любомир Василев, който е основателят на фирмата. Неговата съпруга пострада след падане и се озова в инвалидна количка. Тогава той реши, че трябва да намери начин как тя да може да се движи изправена, да се справя сама в дома си. 

– Колко време отне разработването му? 

Д. И.: Отне ни около 10 месеца да го създадем. Първо направихме механичната част, след това към нашия екип се присъедини Дани и го съживи, така да се каже. Преди това имахме просто един алуминиев скелет без никаква душа и той успя да го накара да се движи. Целият интелект, който стои зад иначе доста сложното и интуитивно управление, е негово дело. И така се появи това устройство. След това се намеси и колега дизайнер, който направи външния вид. Omnibot е резултат от 10-месечна съвместна дейност. Създаден е от нулата, изцяло от нашите ръце и умове. 

– На какъв етап е проектът в момента и мислите ли за допълнителни съвършенства? 

Д.О.: В момента сме го патентовали и се опитваме да започнем серийно производство. 

Д. И.: Главите ни са пълни с възможни ъпгрейди, включително такива неща като дистанционно управление, използване на смартфон, безжично захранване. Работим по разработването на нови контролери и драйвери. 

– Тествали ли сте вече Omnibot сред хора с увреждания? 

Д. И.: Досега сме направили реални тестове с над 20 души с различни увреждания. Единственото ни условие е те да имат моторика в горните крайници, за да могат да го управляват, и то фина моторика, защото джоистикът се нуждае от таква. 

Имаме дори с хора с церебрална парализа, за които е изключително предизвикателство да го управляват. Въпреки това, когато слязат от него, са толкова щастливи. Това е и едно от нещата, които допълнително ни карат да продължаваме напред. 

– За кои пазари е предназначен? 

Д. И.: Интересът ни както към България, така и към чужбина. За съжаление тук нещата се случват малко по-трудно, но не се отказваме. Ние сме българска компания и ще направим всичко възможно да се реализираме и тук. 

– Кога се очаква да бъде пуснат в продажба и срещу каква цена? 

Д. И.: Прогнозно до края на годината трябва да излезем с първите бройки за продажба. Целта да стартираме с 5 бройки месечно. Още не сме стигнали до крайната цена, но тя ще е съобразена с конкурентите на пазара. 

– На какви цени се предлагат конкурентните продукти? 

Д. И.: Относително е. Някои започват от 15 000 евро и стигат до 60 000 евро. Горната граница е далеч от нашите цели, по-скоро долната. Тепърва предстои да се направи тази калкулация. 

– Търсите ли партньорства от институции? 

Д. И.: Да, търсим партньорства и сме в процес на разговори с български и с чуждестранни институции. Това е моделът на работа, тъй като средностатистическият краен потребител много трудно би си позволил това устройство. Идеята е да се минава през здравни каси, работодатели (каквато практика има на запад) или дори застрахователни компании. 

– От къде дойде първоначалното финансиране? 

Д. И.: Имаме стратегически инвеститори в лицето на Imperia Online. В момента сме в процес на набиране на нови, които не можем да коментираме на този етап. Проектът е финансиран и с наши лични средства.  


Ако публикацията ви е била интересна и полезна, не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи Facebook, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

Economic.bg News

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg