Онлайн търговията във Великобритания убива малките търговски обекти

Само 18% от свободните помещения в страната се превръщат в магазини

Онлайн търговията във Великобритания убива малките търговски обекти
1060 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева

Данните показват, че почти две трети от собствениците на свободни помещения през 2018/19 г. се стремят да преобразуват магазините в друга категория, като ресторант или офис. Само 18 на сто от помещенията се превръщат в магазини, пише Independent.

Има повече от три пъти повече преобразувани сгради в ресторанти, отколкото други търговски обекти. А увеличените онлайн магазини за търговия на дребно са „изяли“ хляба на малките търговски обекти.

Въпреки че собствениците на фирми превръщат част от търговските помещения в ресторанти, общият брой търговски обекти по британските улички е намалял.

През тази година има 404 000 обекти на 7 000 улици, което е по-малко от 2014 г., когато са били 412 000. Броят на търговските помещения е намалял във всеки регион извън Лондон и Северозапада.

Отделно проучване на анализаторите на CGA показва, че Великобритания е имала 768 ресторанта по-малко през март тази година, отколкото година по-рано, което е спад от 2,8%, или 15 затворени ресторанта всяка седмица.

Увеличението на приложенията за онлайн доставка на стоки също води до спад на заведенията, тъй като потребителите, които се хранят у дома, а не навън, са се увеличили.Подкрепи Economic.bg