ООН: 68,5 млн. е броят на бежанците и преселниците през 2017 г.

Най-много бежанци са приели Турция, Уганда и Пакистан

ООН: 68,5 млн. е броят на бежанците и преселниците през 2017 г.
Броят на бежанците и вътрешно преселените по света е достигнал 68,5 млн. души през 2017 г. За пета поредна година броят им се увеличава, като по-голямата част от тях са деца. Това показват данни на Върховният комисариат на ООН (ВКБООН) за бежанците, цитирани от Франс прес и ДПА. 

Рекордното равнище ма принудителните изследвания през 2017 г. се дължи на кризата в Демократична република Конго, войната в Южен Судан и бягството на стотици хиляди рохинги от Минама към Бангладеш. Според годишния доклад на ВКБООН един на всеки сто и десет души по света е бежанец или вътрешно разселен.

Спрямо 2016 г. броят на бежанците е нараснал с 3,1 млн. души, показва още статистиката. Увеличението спрямо 2015 г. е било с малко над 300 000 души. Близо 25,4 млн. от общо 68,5 млн. бежанци са избягали от конфликти или преследване. 70 на сто от тях са избягали от конфликти само в 5 страни - Афганистан, Мианма, Сирия, Сомалия и Южен Судан. 

Около 85% от бежанците по света са потърсили убежище в държави с ниски или средни доходи, заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди на пресконференция в Женева. По думите му най-много бежанци са приели миналата година Турция, Пакистан, Уганда, Ливан и Иран, следвани от Германия.

"Намираме се в решаващ момент, в който подходящият отговор на принудителното изселване по цял свят ще изисква нов и по-глобален подход, за да може страните и общностите да не бъдат оставяни да се справят сами с подобни ситуации", подчерта Гранди.

Броят на вътрешно разселените в държави по света е достигнал миналата година 40 милиона - съвсем лек спад. Най-голям е броят им в Сирия.
Коментари: 0