ООН алармира: Светът върви към климатична катастрофа

Изобличителната оценка идва дни преди конференцията за климата COP26 в Глазгоу

ООН алармира: Светът върви към климатична катастрофа

Снимка: Pixabay

10078 ~ 3 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Най-новите климатични стратегии на страните са далеч от необходимото, така че да се постигнат целите на Парижкото споразумение. Националните планове за намаляване на въглеродното замърсяване представляват „слаби обещания, които все още не са изпълнени". Това обявиха от Организацията на обединените нации (ООН) дни преди срещата на високо равнище COP26 за климата, предава AFP.

В своята годишна оценка за вредните емисии Програмата на ООН за околната среда (UNEP) изчислява пропастта между тези, които ще бъдат отделени от страните, и нивото, което е необходимо за ограничаване на повишаването на температурата до 1.5 градуса – най-амбициозната цел на Парижкото споразумение.

Организаторите на COP26 искат от страните да се ангажират, че ще подпомогнат Земята по пътя към целта за ограничено затопляне чрез поемането на двойно по-смели обещания за декарбонизиране на икономиките си. Но според UNEP и най-актуалните и амбициозни планове на около 120-те държави не са достатъчни – дори чрез тях повишаването на температурата се очаква да е с 2.7 градуса.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че последният доклад показва, че светът "все още е напът към климатична катастрофа".

Докато световните лидери се подготвят за COP26, този доклад е поредният гръмотевичен зов за събуждане. Колко са ни необходими?", запита той. 

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., подписалите го страни трябва да представят нови планове за намаляване на емисиите – известни като Национално определени приноси – на всеки пет години, като всеки следващ трябва да е по-амбициозен от предишния.

UNEP уточни, че най-новите ангажименти ще съкратят 7.5% от по-рано прогнозираните нива на емисии през 2030 г. За да се запази траектория за постигане на целта от 1.5 градуса глобално затопляне, е необходимо намаление с 55%. 30-процентно намаление е необходимо за затопляне с 2 градуса – праг над ангажимента по Парижкото споразумение. 

„За да имаме шанс да ограничим глобалното затопляне до 1.5 градуса, имаме осем години, за да намалим почти наполовина емисиите на парникови газове", предупреди изпълнителният директор на UNEP Ингър Андерсен.

Осем години, за да се направят плановете, да се въведат политики, да се прилагат и в крайна сметка да се постигнат съкращенията", подчерта тя.

UNEP уточни, че COVID-19 пандемията е довела до „безпрецедентен" спад на глобалните емисии от 5.4% през 2020 г. Дори и това обаче не е достатъчно, за да се свие разликата между текущата траектория на емисиите на човечеството и света, в който глобалното затопляне е ограничено до 1.5 градуса.

Поставяйки предизвикателството в ясна перспектива, Андерсен изтъкна, че страните трябва да намалят CO2 и неговия еквивалент в други парникови газове с допълнителни 28 млрд. тона до 2030 г. Само емисиите на въглероден диоксид се очаква да достигнат 33 млрд. тона през 2021 г.

Съавторът на доклада Ан Охлоф отбеляза, че е имало „известен напредък" по отношение на емисиите след Парижкото споразумение.

Новите ангажименти (Национално определените приноси) орязват 4 гигатона въглероден диоксид еквивалент годишно до 2030 г. в сравнение с последните. Но това далеч не е достатъчно, разбира се. Като цяло сме много далеч от това, където трябва да бъдем", уточни тя.

Междуправителственият панел за климатичните промени през август предупреди, че Земята може да достигне прага от 1.5 градуса веднага след 2030 г. и да бъде постоянно над него до средата на века.

В днешния доклад се казва, че дори ако всички обещания за нетни нулеви емисии бъдат изпълнени в пълен размер, има 66% шанс повишаването на температурата да бъде ограничено до 2.2 градуса.

Дори при този сценарий все още има повече от 15% шанс глобалното затопляне да надхвърли 2.5 градуса по Целзий до края на века и малко по-малко от 5% шанс да надхвърли 3 градуса по Целзий", се подчертава в доклада.

Ан Охлоф нарече констатациите „страшни". „Докладът отново подчертава, че по отношение на емисиите трябва да отидем колкото е възможно по-надолу", настоя тя.

Тазгодишният доклад за проблема с емисиите се фокусира върху ролята на метана, най-мощният парников газ в глобалното затопляне. Съществуващите технически мерки могат да намалят емисиите му, образувани в резултат на човешката дейност, с 20% годишно, с малки или никакви допълнителни разходи за индустрията.

В доклада също така се казва, че плановете на много от 49-те страни, които са поели обещания за нетни нулеви емисии, остават неясни и не са отразени в Национално определените приноси.

Светът трябва да се събуди за непосредствената опасност, пред която сме изправени като вид", предупреди Андерсен.

Подкрепи Economic.bg