ООН: Глобалното затопляне може да засегне 1 млрд. души до 2050 г.

Според учените промените са необратими, дори и състоянието на климата да се стабилизира

ООН: Глобалното затопляне може да засегне 1 млрд. души до 2050 г.

Снимка: Pixabay

Климатичните промени водят до затопляне на океаните и до топене на глетчерите и ледената покривка на планетата. Това предизвиква рязко покачване на морското равнище, което може да засегне един милиард души до 2050 г., алармира Специалният доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени, цитиран от WWF.

Според учените тези промени са необратими, дори и състоянието на климата да се стабилизира. Те се отразяват на полярните видове като моржове и пингвини, чието местообитание (морският лед), изчезва. 

Докладът е изготвен от над 100 експерти от 30 държави и в него се хвърля светлина върху рисковете, пред които са изправени хората и природата в резултат на драматично променящото се състояние на океаните, полярните райони и ледниците. 

До средата на века повишаването на морското равнище и миграцията на рибата в резултат от затоплянето на водата ще изложи на риск хората, населяващи ниско разположените крайбрежни райони, където живеят около 670 млн. души (10% от световното население). Топенето на ледниците ще лиши тези места от достъп до прясна вода, а това може да доведе до мащабни миграционни процеси, се казва още в доклада, обхващащ 7000 изследвания. 

Той идва след Срещата на върха на ООН с фокус върху климата, на която най-големите световни замърсители не успяха да отговорят на призива на генералния секретар Антониу Гутериш за въвеждане на амбициозни и конкретни планове за по-нататъшно намаляване на емисиите.
Коментари: 0