ООН: Рискът от използване на ядрени оръжия най-висок от Втората световна война насам

Според друго изследване половината американци очакват война с Иран до няколко години

ООН: Рискът от използване на ядрени оръжия най-висок от Втората световна война насам
Рискът от използването на ядрени оръжия е най-висок след Втората световна война, заяви високопоставен експерт по сигурността на ООН, определяйки въпроса като "спешен" и който светът трябва да приеме по-сериозно. Рената Дуан, директор на Института за изследване на разоръжаването на ООН (UNIDIR), заяви, че всички държави с ядрени оръжия имат програми за ядрена модернизация, а пейзажът за контрол над въоръженията се променя, отчасти поради стратегическата конкуренция между Китай и САЩ.

Традиционните мерки за контрол на оръжията също са подкопани от появата на нови видове войни, с нарастващо разпространение на въоръжени групи и сили от частния сектор и нови технологии, които замъгляват границата между престъплението и отбраната, каза тя пред репортери в Женева.

„Мисля, че това наистина е призив да се признае - и то до известна степен липсва в медийното отразяване на въпросите - че рисковете от ядрената война са особено високи сега и рисковете от използването на ядрени оръжия сега са по-високи, отколкото по всяко време след Втората световна война. "

Договорът за забрана на ядреното оръжие бе подкрепен от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), която спечели Нобеловата награда за мир през 2017 г.

Досега Договорът е събрал 23 от 50-те ратификации, които трябва да влязат в сила, включително Южна Африка, Австрия, Тайланд, Виетнам и Мексико. На него силно се противопоставят Съединените щати, Русия и други държави с ядрени оръжия.

Куба също ратифицира договора през 2018 г., 56 години след кубинската ракетна криза, 13-дневната "студена война" между Москва и Вашингтон, която бележи най-близката точка до ядрена война досега.

Дуан каза, че светът не трябва да пренебрегва опасността от ядрени оръжия.

"Как мислим за това и как действаме по отношение на този риск и управлението на този риск, ми се струва доста важен и неотложен въпрос, който не се отразява напълно в Съвета за сигурност на ООН", каза тя.

Междувременно половината американци смятат, че САЩ ще водят война с Иран "в рамките на следващите няколко години", според проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, публикувано вчера на фона на засиленото напрежение между двете страни.

Въпреки че американците са по-загрижени за Иран като заплаха за сигурността на Съединените щати сега, отколкото са били миналата година, малцина биха подкрепили превантивна атака срещу иранските военни. Но ако Иран атакува първа американските военни сили, четирима от петима смятат, че САЩ трябва да реагират с военна сила по пълен или ограничен начин, показва проучването от 17-20 май.

Исторически напрегнатите отношения между Вашингтон и Техеран се влошиха през май, след като американският президент Доналд Тръмп възстанови всички санкции срещу износа на ирански петрол след решението му преди година да изтегли САЩ от международното ядрено споразумение с Техеран.

Съединените щати преместиха самолетоносач и сили в региона на Персийския залив в отговор на разузнавателни данни, че Иран може да заговорничи срещу интересите на САЩ, твърди Иран.

Почти половината - 49% - от всички американци не одобряват как републиканският президент Тръмп управлява отношенията с Иран, сочи проучването, като 31% твърдят, че категорично не одобряват. Като цяло 39% одобряват политиката на Тръмп.
Коментари: 0