ОПЕК е по-близо до сделка за ограничаване на добива

Държавите членки на картела са готови на отстъпки към Иран

ОПЕК е по-близо до сделка за ограничаване на добива
ОПЕК е все по-близо до сделка за замразяване на добива на петрол в държавите, които членуват в картела, пише Reuters. Една от основните пречки това да се случи досега бе Иран, която се опитва да възстанови нивата на добив отпреди ембаргото. За да се стигне до някакво решение, повечето от членовете на картела са готови да предложат по-гъвкави условия на азиатската държава, е казал източник, който е отказал да бъде назован.

До решението за отстъпки се е стигнало по време на срещата на петролните министри на държавите членки в Доха. По време на неформални разговори се е стигнало до предложението квотата на Иран да бъде 3.92 млн. барела дневно. Това е компромисен вариант. Иран настоява ограничението да е между 4 и 4.2 млн. барела, докато ОПЕК настояваше за 3.6 – 3.7 млн. барела.

Тези разговори обаче са водени, без на срещата да е присъствал на тях. Засега Техеран не е дал отговор.

Според анализатори ако сделката за ограничаване на добива бъде постигната до 30 ноември, тогава и някои производители извън картела биха се съгласили да замразят производството си. Русия, която е най-големият производител в света, вече даде индикации, че е готова да се включи в сделката поне за шест месеца.

Целта на всичко това е да се стимулира цената на петрола, която през последната година остава твърдо под 50 долара за барел. На днешната борсова сесия в Лондон цената на петрола сорт Брент отчете повишение до 46.8 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпна до 45.65 долара за барел.
Коментари: 0