Московски удължи още веднъж срока за концесията на Летище София

Служебният кабинет ще решава дали да прекрати процедурата

Московски удължи още веднъж срока за концесията на Летище София
3935 ~ 2 мин. четене

Срокът за намиране на концесионер на Летище София ще бъде удължен до края на януари. Така изборът ще зависи от служебния кабинет, който новият президент Румен Радев ще сформира. Това стана ясно от думите на транспортния министър в оставка Ивайло Московски, който даде брифинг по темата. По-рано днес от БСП поискаха незабавно прекратяване на концесията на националното летище.

"Решението има законово основание и е взето след консултации с премиера Бойко Борисов. Нека тези хора, които претендират за прозрачност, честност и незадкулисие да вземат решението, но тогава те трябва да отговорят на въпроса какво се случва с БДЖ и с тези около 500 млн. дългове", каза Московски.

Иначе Московски обяви, че официалната причина за сегашното отлагане е, че операторът на летището в Манчестър има интерес към концесията и е поискал писмено удължаване на срока за подаване на оферти.

Това е поредното отлагане на концесията. Първоначално трябваше да стане до края на септември, след това до октомври, после до ноември, а с последното удължаване крайният срок бе определен за средата на декември. Като причина винаги беше изтъквана наличието на нови компании, които искат да участват в процедурата.

"Не бих прекратил процедурата, защото концесия на летище София никога не е била самоцел за нас, както и за правителството. Тя винаги е била обвързана с единствената възможност да бъдат стабилизирани Българските държавни железници", коментира Московски.

Сред кандидатите за концесията се спрягат две турски фирми - TAV, която участва самостоятелно, и „Лимак", която влиза в състезанието заедно с руската „ВТБ Капитал" и швейцарската „Флугхафен Цюрих".

Правителството разчита на приходите от концесията, за да погаси дълговете на БДЖ, а част от парите ще бъдат използвани и за инвестиции. Очаква се търгът за управлението на най-голямото летище да донесе 1.2 млрд. лева приходи.

Подкрепи Economic.bg