ОПЕК+ намери компромис за добива на петрол и цената подскочи

Картелът се договори да смекчи ограниченията си догодина, но по-постепенно от предварително планираното

ОПЕК+ намери компромис за добива на петрол и цената подскочи

Снимка: БТА

След пет дни на трудни преговори ОПЕК+ постигна споразумение да смекчи ограниченията си върху добива на петрол догодина, но по-постепенно от планираното през лятото. Така картелът дава на пазара повече време да абсорбира допълнителното предлагане, предава Bloomberg.

Постепенното смекчаване все пак не отговаря и на широките очаквания преди тази седмица, а именно пълно тримесечно отлагане на планираното за януари увеличаване на добива – стратегия, подкрепяна от лидера на ОПЕК+ Саудитска Арабия. Компромисът все пак предотвратява и разпадане на единството на ОПЕК+, което се превърна в растящ риск, след като дни на напрегнати преговори извадиха на показ нов разрив между основните страни членки на картела – Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Групата ще прибави 500 хил. барела дневно на пазара през януари, една четвърт от добива, предвиден в предходния план, съобщи казахстанският министър на енергетиката в комюнике.

Министрите не успяха да намерят решение за по-широка и дългосрочна политика за останалата част от 2021 г. и затова се предвижда те да провеждат консултации веднъж месечно, за да решат дали да одобрят сходен по размер ръст на добива през идните месеци.

„Това е добро решение, тъй като ни позволява да спрем и да направим пауза и да прегледаме какво трябва да се направи, за да не се навреди на пазара“, заяви руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от Reuters.

По-скромното увеличение на добива следва историческите съкращения от тази година, наложени за справяне със слабото търсене на петрол в условията на пандемия. В същото време обаче в момента надеждите за бързо одобрение на ваксините предизвикаха рали в цените на петрола в края на ноември и някои производители започнаха да поставят под въпрос необходимостта да се поддържат по-строги съкращения.

„Черното злато“ прие позитивно лекото увеличение на добива и към 10:15 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 1.81% до 49.60 долара за барел, а лекият суров американски петрол - с 1.77% до 46.45 долара за барел.

Източници на ОПЕК+ заявиха, че Русия, Ирак, Нигерия и Обединените арабски емирства до известна степен са изразили интерес към снабдяване на пазара с повече петрол през 2021 г.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви, че срещата е трудна поради различията между много членове.

„Това е много мъчително, уморително и разочароващо. В продължение на два или три дни хвърлих кърпата, но кърпата се връща при мен“, посочи принц Абдулазиз.

ОПЕК+ трябва да постигне деликатен баланс между повишаване на цените на петрола достатъчно, за да помогне на бюджетите на петролните страни, но не толкова, че конкурентните американски производства да скочат. Производството на шисти в САЩ има тенденция да се изкачи над 50 долара за барел.

Коментари: 0