ОПЕК отново с положителна прогноза за американското производство

Прогнозира се нетен растеж на глобалното търсене на черно злато в дългосрочен аспект

ОПЕК отново с положителна прогноза за американското производство
Производството на петрол в САЩ ще бъде още по-голямо от предвиденото в идните години. Това предвижда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в своя годишен доклад, публикуван днес, предаде Франс прес. В него се прогнозира нетен растеж на глобалното търсене на черно злато в дългосрочен аспект.Световното предлагане на втечнени въглеводороди - петрол, втечнен природен газ и др. - би трябвало да нарасне от 98,4 милиона барела петрол на ден през настоящата година на 104,7 милиона барела петрол на ден през 2023 г. и да достигне 111,9 милиона барела петрол на ден през 2040 г., според доклада.

Тези прогнози са малко по-големи в сравнение с прогнозите на ОПЕК от миналата година. Разликата идва от очаквания динамизъм в производството на черно злато в страните, които не са членки на картела, преди всичко САЩ.

Предлагането от страна на държави, които не са част от ОПЕК, се очаква да се увеличи от 8,6 милиона барела петрол на ден на 66,1 милиона барела петрол на ден до 2023 г. заради по-значимото търсене и по-високите цени на петрола, се отбелязва в доклада.

При все това производството от тези страни би трябвало да достигне пик едва в края на 20-те години на века, което ще позволи на добива на суров петрол в някои страни от картела, при който ще има тенденция за спад в средносрочен план, да тръгне нагоре енергично.

По отношение на търсенето, въпреки подема в сектора на електромобилите и политиките за преход към чисти енергии, световното търсене на петрол ще продължи да нараства, предвижда ОПЕК. То би трябвало да скочи от 97,2 милиона барела на ден тази година на 104,5 милиона барела на ден през 2023 г., а после на 111,7 милиона барела на ден през 2040, се казва в доклада. Това е малко повече от очакванията в доклада на картела от миналата година.

Но ритъмът в нарастването на търсенето ще се забави силно между 2035 г. и 2040 г. заради развитието на електрическите превозни средства и усилията в областта на енергийната ефективност.

Преди всичко картелът вижда развитие на нещата, което контрастира в зависимост от регионите в света. 

Жаждата за черно злато в нововъзникващите пазарни икономики ще се увеличи силно с демографския растеж, експанзията на средната класа и на икономиката им. А от началото на 20-те години на настоящия век търсенето на петрол в страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество ще намалее. Но до 2040 г. петролът ще си остане първата използвана енергия, преди природния газ и въглищата.
Коментари: 0