ОПЕК+ удължава с месец рекордно ниските добиви на петрол

Групата ще запази свиването на добива в размер на 9.7 млн. барела дневно до края на юли

ОПЕК+ удължава с месец рекордно ниските добиви на петрол

Снимка: pixabay

ОПЕК+ постигна съгласие за едномесечно удължаване на рекордните съкращения в производството на петрол, които имат за цел да подкрепят възстановяването на цените на суровината, съобщава Bloomberg.

Постигната сделка е победа за Саудитска Арабия и Русия, които се бяха договорили да удължат ограниченията за производството на петрол, приложими през май-юни, до юли и след това да видят как ще се развие ситуацията.

По време на видеоконферентния разговор на представителите на страните износителки делегатите заявиха, че всички държави са дали съгласието си за нова сделка. Това означава, че групата ще запази свиването на добива в размер на 9.7 млн. барела дневно до края на юли, вместо да го облекчи до 7.7 млн. след юни, както се планираше.

В допълнение към това страните, включително Ирак и Нигерия, обещаха изцяло да приложат производствените си ограничения и да направят допълнителни намаления от юли до септември, за да компенсират пропуските в целите си през май и юни, заявиха делегатите.

Свиването на производството винаги е болезнено за държавите, които зависят от петрола. Ирак в частност се нуждае от всеки цент, защото все още възстановява икономиката си след десетилетия на война и санкции, пише Bloomberg.

Държавата направи по-малко от половината от определените съкращения миналия месец, така че пълното компенсиране ще изисква да свие производството с допълнителни 24% до около 3.28 млн. барела дневно, сочат изчисления на изданието. Приемането на подобни условия рискува гневна реакция от иракските парламентаристи и опозиционни политически партии за отстъпването пред чуждестранния натиск.

 „Въпреки постигнатия напредък ние не можем да си позволим да почиваме на лаврите си“, каза в началото на срещата Мохамед Аркаб, министърът на енергетиката на Алжир и настоящ президент на ОПЕК. „Предизвикателството, пред което сме изправени, е голямо“, каза още той.

ОПЕК+ ще се срещне отново през втората половина на юни за нов преглед на случващото се на петролните пазари. Разговорът е планиран за 18 юни, когато ще заседава комисията на министрите за наблюдение, която ръководи сделката. Групата може да препоръча по-нататъшно разширяване на споразумението, ако прецени, че е необходимо, изтласквайки големите производствени съкращения и към август, твърди един от делегатите.

Коментари: 0