ОПЕК удължи с 9 месеца срока за съкращаване на добива на нефт

Производството на суровината трябва да се съкрати с 1,2 млн. барела на денонощие

ОПЕК удължи с 9 месеца срока за съкращаване на добива на нефт
412 ~ 1 мин. четене

ОПЕК реши да удължи срока на действие на споразумението за съкращаване на добива на нефт с още девет месеца до март 2018 г. Това се случи на срещата на петролния картел на страните производители във Виена. 

От ОПЕК поеха ангажимента производството на суровината да се съкрати с 1,2 млн. барела на денонощие. Участниците извън картела се съгласиха да намалят производството си с 580 хил. барела. Сред страните е и Русия, която прие да съкрати производството с 300 хил. барела на денонощие. 

Междувременно с ограничаване на производството на суровината цената й се покачи и стигна над 50 долара за барел от началото на годината. В САЩ добивът се увеличи с 10 на сто. В очакване на решението на ОПЕК, котировките за сорта Брент се покачиха до 54 долара за барел. 

Припомняме, че в края на ноември миналата година бе сключено споразумение, което предвижда ограничаване добива на петрол с около 1,8 млн. барела на денонощие за период от 6 месеца, считано от 1 януари 2017 г. Решението предвижда не само ограничаване на производството, но и съкращаване на добива. 

Подкрепи Economic.bg