КАТ вече ще връчва глоби на място

Новата система на работа влиза в действие още тези дни, но не в цялата страна, а само там, където КАТ вече е получил новите патрулки, оборудвани с мобилни принтери

КАТ вече ще връчва глоби на място
6178 ~ 3 мин. четене

Пътна полиция ще издава вече електронно глобите по фиш и актовете за извършеното нарушение още при проверката на пътя, непосредствено след документирането му, съобщават от КАТ и Съюза на Българските автомобилисти.

Това означава, че когато катаджията установи нарушение, той вече няма да пише на хартиени кочани, а ще съставя на таблет административнонаказателния документ (фиш или акт) и ще го принтира на място чрез мобилен принтер. Така нарушението веднага ще се отразява в информационната система, а не например след няколко седмици, когато бъде обработено и ръчно въведено от служител на КАТ. Когато водачът си плати глобата по фиш, това веднага ще се отразява в системата. Сега понякога се получава така, че водачът плаща преди глобата му да е въведена в системата. И когато се въведе, излиза като висяща. А всъщност човекът си е платил.

Ако има съставен акт, шофьорът ще трябва да изчака да излезе наказателното постановление с размера на санкцията.

При пътната проверка шофьорът ще получава на място също така стари електронни фишове и наказателни постановления, които не е получил и съответно не е платил. Така те ще считат за връчени. По този начин и служителите ще се разтоварят от излишна административна дейност, и ще се увеличи събираемостта на глобите. 

Новата система на работа влиза в действие още тези дни, но не в цялата страна, а само там, където КАТ вече е получил новите патрулки, оборудвани с мобилни принтери.

Първата партида от 60 нови служебни автомобили беше разпределена между СДВР, Варна, Пловдив и Стара Загора. Постепенно ще бъде обновен целият автопарк на Пътна полиция в страната.

Новите автомобили са оборудвани с три камери и два микрофона за двамата служители, като целта е техниката да контролира униформените. Едната широкоъгълна камера е поставена вътре в купето, точно над шофьора и записва всичко, което се случва вътре в колата. Втората записва зад автомобила, а третата – самата проверка. Техниката започва да работи с включването на автомобила. Това, което шофьорите трябва да знаят, е, че ИМАТ право да откажат видеозапис. В такъв случай трябва да останат в своя автомобил. Те обаче НЕ могат да откажат запис с микрофон, който служи за доказателство.

Проверката на шофьорското досие и на документите на автомобила ще се прави през таблет. И в момента 120 патрулки са оборудвани с подобни миникомпютри, но новата система е с повече опции. 

Таблетът е свързан с информационната система на МВР. При въвеждане на регистрационния номер на автомобила ще излиза цялата информация – кой е собственик, има ли сключена „Гражданска отговорност”, включително ще се прави сверка в Шенгенската информационна система дали лицето или автомобилът се издирват. При въвеждане на ЕГН-то на водача ще излиза неговото шофьорско досие, адрес, снимка и пр. Включително всички стари санкции – елекронни фишове и наказателни постановления, ако има такива, и дали са платени. 

Ако глобите не са били връчени, защото например водачът се е криел от органите на реда, те ще бъдат принтирани и дадени на шофьора. Ако пък той просто не е искал да се издължи, катаджиите ще действат съгласно закона. При висящи глоби те могат временно да отнемат книжката и да спрат автомобила от движение. Същите две принудителни мерки се прилагат и ако няма сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

Аудио и видеозаписите ще се съхраняват на специални сървъри и ще служат като доказателство. Пътните полицаи няма да имат достъп до съхраняваните данни, за да ги манипулират.

Подкрепи Economic.bg