ОПЕК вече има проблем да контролира цените на петрола

Картелът трудно се справя с американската конкуренция и глобалните икономически проблеми

ОПЕК вече има проблем да контролира цените на петрола

Снимка: opec.org

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се намира под все по-голям натиск да докаже, че все още има сили да обръща тенденцията при цените на петрола – нещо, което в миналото се случваше сравнително лесно. Картелът изпитва очевидни трудности да „стабилизира“ петролните фючърси тази година насред негативните икономически перспективи в глобален мащаб и нарастващите доставки от други производители, пише в свой анализ CNBC.

В него се повдига въпросът дали ОПЕК наистина има толкова голямо влияние върху световните пазари на суров петрол, особено в момент, когато търговците на петрол непрекъснато са нащрек за следващия туит на президента Доналд Тръмп.

„Може да се окаже по-лесно да се изчисти физическият пазар, отколкото да се преодолее скептицизмът относно крайната ефикасност на стратегията на ОПЕК в ерата на Тръмп“, казва в изследователска бележка Хелима Крофт, глобален ръководител на отдела за стокови стратегии към RBC Capital Market. „ОПЕК има проблем да покаже, че все още разполага с подходящи инструменти за спиране на понижаването на цените, движени в определена степен от политиките на Белия дом“, казва още той.

OPEC срещу САЩ

Американските санкции срещу Иран и Венецуела свиха дела на ОПЕК в световния пазар на петрол до най-ниското ниво от години.

САЩ от своя страна през последното десетилетие удвои производството на петрол благодарение на шистовата революция и в момента е най-големият производител на нефт в света. След Америка остават и Саудитска Арабия, и Русия.

По-рано тази година ръководителят на звеното за проучвания за нефт и газ за региона EMEA в J. P. Morgan заяви пред CNBC, че постепенният спад на цените на петрола през следващите години може да подтикне ОПЕК да възстанови част от пазарния си дял, който в момента е взет от САЩ.

Петролът сорт Брент, който е определящ за цените в Европа, се търгува днес около 60.40 долара за барел, което е спад от 0.5%. Американският лек суров петрол (WTI) пък се търгува за 55.90 долара, или спад от 0.6% спрямо затварянето вчера.

Фючърсите на сорт Брент са поевтинели с над 20% от пика си, постигнат през април. При WTI спадът е с около 17% за същия период.

„Факт е, че настроенията се захранват от слабата макро среда, а опасенията за спад на търсенето управляват пазара“, казва Стивън Бренок, петролен анализатор в PVM Oil Associates. „Съответно Брент ще се справи добре и ще остане „закотвен“ около 60 долара през следващите седмици“, добавя той.

Нова доза ценови гняв

ОПЕК и свързаните с нея страни извън картела (ОПЕК+) трябва да се срещнат в Абу Даби следващата седмица, за да преразгледат напредъка си в опитите да „стабилизират“ световните петролни пазари.

Срещата вероятно ще даде ключови указания за това доколко някои от най-мощните играчи в ОПЕК са готови да стигнат по-далеч в опита им да повлияят на цените. След това цялата „коалиция“ ще се събере отново във Виена в края на годината, за да реши дали са необходими допълнителни действия през 2020 г.
„ОПЕК ще потвърди отново своя ангажимент за възстановяване на баланса на пазара и получаването на цени с по-твърда основа“, коментират анализатори от RBC Capital Markets.

„Отвъд обикновеното потвърждение за ограничаване на продукцията, смятаме, че предизвикателството пред ОПЕК ще бъде да демонстрира, че организацията все още има способността да променя динамиката на нефтения пазар, който е воден от загрижеността за търговската война и очаква следващия туит на президента Тръмп“, пише още в анализа на RBC Capital Markets.

Очаква се OPEC+ да потвърди отново своя ангажимент за възстановяване на баланса на пазара по време на срещата си на 12 септември, като Саудитска Арабия вероятно ще изпрати по-категорично съобщение, че е готова да направи „каквото е необходимо“.

Наред с Русия и други съюзници извън ОПЕК, картелът реши да намали производството си с 1.2 млн. барела на ден в началото на 2019 г. Тази сделка продължи предишното съкращение, което действаше от януари 2017 г.

„Гледайки напред, виждаме нова доза страх, който настъпва и ще доведе до дисбаланс на доставките, който се очаква да се появи отново в началото на следващата година“, пише в свой анализ PVM Oil Associates.
Коментари: 0