Опитват редки сортове в битка за титлата “Сомелиер на годината”

New Bloom Winery изненадва с нестандартните за България Дорнфелдер и Регент

Опитват редки сортове в битка за титлата “Сомелиер на годината”

Петнадесет са претендентите за титлата „Сомелиер на годината 2018“ в петото юбилейно издание на конкурса. Те ще представят пред посетителите на тридневна открита дегустация 120 български и чужди вина на 37 изби от България, Италия, Франция, Испания, Чили, Аржентина, Нова Зеландия и Австралия.

Откритите дегустации ще се проведат в периода 29-31 март в Bulgaria Mall като всеки посетител ще има възможност да гласува за „Вино на годината“. В тях за първи път ще се присъстват и българските ракии – традиционната напитка,  която е неразделна част от националната ни идентичност и която българските сомелиери трябва да познават и да популяризират във връзка с развитието на страната ни като туристическа дестинация, споделиха организаторите на конкурса. Предвиден е щанд и с колекционерски вина. Сомелиерът на годината ще бъде определен в събота вечерта на гала вечеря. Целта на конкурса е да популяризира сомелиерството и развитието на сомелиерската професия, както и да събере ценители, които имат отношение към виното и винената индустрия. За трети път в рамките на програмата на Националния конкурс „Сомелиер на годината“ посетителите на откритите дегустации ще могат да гласуват за „Вино на годината 2018“.


Сред подбраните вина за дегустациите ще има както от традиционни сортове бели, розе, червени и пенливи вина, така и нестандартни и уникални за страната ни. Сред тях например са немските Дорнфелдер и Регент, които единствено New Bloom Winery предлага като червени вина. Избата от Съединение е сред официалните партньори на събитието. Тя лансира първа немските сортове – в серията Face-to-Face, а от края на миналата година и като чисти едносортови вина от Дорнфелдер и от Регент под едноименната марка New Bloom. 


Любопитен факт е, че New Bloom Регент спечели златен медал на Mundus Vini в Германия още с дебюта си на конкурса. „Сомелиерската професия набира все по-голяма популярност у нас и се радваме, че имаме възможност да представим на претендентите в конкурса нетрадиционни и малко популярни винени сортове. Преди началото на дегустацията им разказахме какви са специфичните особености на тези немски Дорнфелдер и Регент и колко важен е тероарът за създаването и разгръщането на потенциала на едно вино“, споделиха от New Bloom Winery. По време на дегустацията ще могат да се опитат F2F (Face-2-Face) Шардоне, New Bloom Розе от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира, New Bloom Регент, New Bloom Дорнфелдер, F2F Каберне Совиньон, Сира и Регент.

Коментари: 0